Od leta 2008 je v zasebnem sektorju izginilo 67.000 delovnih mest, opozarjajo na GZS-ju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Od leta 2008 je v zasebnem sektorju izginilo 67.000 delovnih mest, opozarjajo na GZS-ju. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Marjan Mačkošek verjame, da ima vlada, ki je po dogovoru s sindikati za 148 milijonov evrov zvišala maso plač v javnem sektorju, "dovolj manevrskega prostora tudi za znatno razbremenitev gospodarstva in s tem večine aktivnega prebivalstva". "V Sloveniji očitno ni več javnofinančnih težav," je komentiral.

"Pričakujemo torej znatno razbremenitev gospodarstva najpozneje s 1. januarjem," so besede Mačkoška povzeli v GZS-ju.

V nasprotnem primeru bi se jasno pokazalo, "da gre za diskriminatorno in nekorektno obravnavo večjega dela aktivnega prebivalstva Slovenije, ki je v zadnjih osmih letih nosilo največje breme krize".

67.000 izginulih delovnih mest
Kot so pojasnili, je v zasebnem sektorju med julijem 2008 in letošnjim letom izginilo več kot 67.000 delovnih mest, v javnem sektorju pa so jih v času krize dodali skoraj 4.000. V zasebnem sektorju je masa plač zrasla za manj kot dva odstotka, v javnem sektorju za 6,6 odstotka, so dodali.

Ob tem še poudarjajo, da ima Slovenija, predvsem zaradi izvoznikov in njihovih domačih partnerjev, že drugo leto zapored znatno gospodarsko rast. "Če je vlada sposobna tolikšen del izkupička od gospodarske rasti obljubiti sindikatom javnega sektorja, potem najbrž ni dvoma, da je sposobna bistveno več ponuditi gospodarstvu in vsem zaposlenim v realnem sektorju," so prepričani.

Zato po besedah Mačkoška zahtevajo "takojšnjo ustavitev kakršnih koli dodatnih obremenitev za gospodarstvo". "Hkrati zahtevamo znatne razbremenitve gospodarstva in s tem vseh zaposlenih v realnem sektorju do novega leta."
Sindikalno odločanje še do torka
V 40 reprezentativnih sindikatih javnega sektorja se ta čas odločajo o tem, ali bodo pristopili k podpisu dogovora o ukrepih za leto 2016. Odločitve sindikatov bodo večinoma znane v torek, v pogajalskih skupinah bodo podpise sešteli okoli 14. ure. Če jih bo dovolj, bo sledil podpis dogovora.