Teš 6 - s 600 na 1.440 milijonov evrov. Foto: BoBo
Teš 6 - s 600 na 1.440 milijonov evrov. Foto: BoBo

Dokumenti, ki jih je pridobilo Delo, kažejo, da so odgovorni v Tešu in HSE-ju po odhodu nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika načrtno in organizirano zavajali javnost in vlado, piše časnik. To naj bi storili zato, da bi lahko črpali 440 milijonov evrov posojila, ki ga je odobril EIB.
Podražitev na 1,4 milijarde evrov naj bi bila znana že marca lani, zagotovo pa junija 2012. Zanjo pa so vedeli takratni direktor HSE-ja Matjaž Janežič, njegov svetovalec Borut Meh in predsednik nadzornega sveta Teša Dean Besednjak.

Časovnica je bila videti takole: avgusta 2011 je Teš izdelal Noveliran investicijski program 4 (NIP), kjer so oceno vrednosti investicije z 1,19 dvignili na 1,3 milijarde evrov. Nato sta 3. junija 2012 takratni direktor Teša Simon Tot in vodja projekta šestega bloka Miran Žgajner pisala Janežiču, da je vrednost investicije višja od 1,4 milijarde evrov, piše časnik Delo.
Vedela tudi AUKN in vlada
Nekaj dni pozneje je Žgajner Janežiču, Mehu in Besednjaku poslal tabele s primerjavo takrat veljavnega NIP-a 3 in nastajajočega NIP-a 4 ter zapisal: "V končnem tekstu bo smiselno še kakšno postavko skriti ali jo preoblikovati." Skupaj s stroški financiranja je v tabelah zapisana cena 1,4 milijarde evrov.

Da vrednost projekta presega 1,45 milijarde evrov, sta že marca lani vedela takratna predstavnika zaposlenih v NS-ju Teša Branko Sevčnikar in Simon Rosec, saj sta o tem obvestila Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) ter ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Tot je na vprašanja AUKN-ja in ministrstva odgovoril, da so njune navedbe namenjene rušenju vodstva in projekta, Sevčnikarja in Rosca pa je vrgel iz službe.

Kreativno računovodstvo – brez ne gre

Kljub védenju o ceni projekta je novembra 2012 Tot z vlado podpisal pogodbo, da šesti blok ne bo dražji od 1,3 milijarde evrov kot pogoj za začetek koriščenja posojila EIB-ja. Podcenjeno vrednost projekta so vzdrževali tako, da so določene dele iz septembra lani spisanega NIP-a 5 prestavljali v redno poslovanje Teša.
V časniku se ob tem sprašujejo, ali so bile nenehne dražitve projekta namenjene temu, da bi v slovensko energetiko lahko vstopil tujci. Po neuradnih podatkih je nadzorni svet HSE-je direktorja Blaža Košoroka namreč že zadolžil, da za Teš poišče strateškega partnerja.