V HSE-ju bo beseda znova tekla o gradnji šestega bloka v Termoelektrarni Šoštanj. Foto: MMC RTV SLO
V HSE-ju bo beseda znova tekla o gradnji šestega bloka v Termoelektrarni Šoštanj. Foto: MMC RTV SLO
Sestali so se nadzorniki HSE-ja

Akt družbe, s katerim bodo razširili nadzorni svet, bo obenem dopolnjen z možnostjo razširitve poslovodstva TEŠ-a na veččlansko upravo. Tako bodo izpolnili zahtevo Evropske banke za obnovo in razvoj, ki bo tako imela v času financiranja šestega bloka svojega člana v nadzornem svetu.

Nadzorniki so se sicer seznanili z dopolnjenim gradivom, ki ga je poslovodstvo HSE-ja pripravilo na zahtevo vlade in se nanaša na poročilo o vodenju izgradnje TEŠ-a 6. Ugotovitve iz poročila, ki ga je vlada obravnavala minuli četrtek, so že v veliki meri sanirane z ukrepi, ki so bili sprejeti ob izvajanju projekta, navajajo.

"Nadzorni svet podpira izvedbo aktivnosti in ukrepov za odpravo dvomov v projekt, odpravo prevelikih tveganj ter zahtev EBRD na način, da se pri ugledni strokovni inštituciji naroči mnenje, kakšna je bila poslovna praksa v obdobju 2007-2009 pri sklepanju pogodb za termoenergetske objekte glede na eskalacijsko klavzulo in kakšna je bila takrat običajna poslovna praksa pri obvladovanju s tem povezanih tveganj," je v sporočilu zapisal prvi nadzornik Franc Žerdin.

HSE bo naložil TEŠ-u, da takoj prouči načine upravljanja s finančnimi tveganji, ki izhajajo iz sklenjenih in bodočih pogodb z namenom.

Žerdin menjavam ni naklonjen
Prvi nadzornik Franc Žerdin sicer ni naklonjen ne zamenjavi prvega moža TEŠ-a Uroša Rotnika ne Boruta Meha na vrhu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). "Na podlagi dokumentov, ki jih imamo, sem prepričan, da ni nobenega razloga za tako odločitev," je poudaril Žerdin in dodal, da zamenjava Rotnika tudi ni v pristojnosti nadzornega sveta HSE-ja.

Radić: Pomembno je morebitne napake priznati in popraviti
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je v ponedeljek dejala, da o morebitnih nepravilnostih pri vodenju projekta še ne more govoriti, saj še nima poročila. Če bi se te pokazale, pa po njenih besedah to pri "tako velikem in zahtevnem projektu" niti ni nenavadno, "je pa pri tem pomembno, da jih znamo odkriti in jih priznamo ter da jih začnemo odpravljati".

Če projekta ne bo, skozi okno dve milijardi evrov?
Ključno pri tem je, ali so bile te napake povzročene zaradi "nevednosti in nesposobnosti ali namenoma". Po njenem mnenju bi se morali osredotočiti, kako projekt izpeljati čim bolj optimalno. Ministrstvo sicer še nima ocene, koliko bi stala ustavitev projekta. Prvi mož HSE -ja Meh (pretekli teden so sindikati in sveti delavcev TEŠ-a, Dravskih elektrarn in Premogovnika Velenje zahtevali njegov odstop) pa je v petek pojasnil, da bi škoda ob ustavitvi projekta znašala okoli dve milijardi evrov.

Sestali so se nadzorniki HSE-ja