Meh pričakuje, da bodo hude obtožbe sindikati in sveti delavcev dokazali. Foto: MMC RTV SLO
Meh pričakuje, da bodo hude obtožbe sindikati in sveti delavcev dokazali. Foto: MMC RTV SLO
HSE
Sindikati in sveti delavcev trdijo, da je Meh s svojim ravnanjem povzročal nepopravljivo škodo posameznim družbam, holdingu in državi. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati in sveti delavcev Mehu očitajo vrsto nepravilnosti

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Termoelektrarne Šoštanj, svet delavcev TEŠ-a, sindikat premogovnika Velenje, svet delavcev Premogovnika Velenje in sindikat delavcev dejavnosti energetike Dravskih elektrarn Maribor pravijo, da je Meh s svojim ravnanjem povzročal nepopravljivo škodo posameznim družbam, holdingu in državi. Trdijo, da to lahko podkrepijo s številnimi dokazi, ki jih bodo, če bo treba, predali tudi pristojnim organom.

Stavkovni odbor se bo sestal v petek
Morebitne nepravilnosti pri projektu gradnje TEŠ-a 6 je treba sankcionirati, a mora vlada za to imeti prave informacije, je dejal predsednik sindikata delavcev dejavnosti energetike TEŠ-a Branko Sevčnikar in dodal, da je nekatere informacije Meh potvarjal. Z Mehom, čeprav so pripravljeni na dialog, težav do zdaj niso mogli rešiti, zato bodo počakali na ukrepe vlade in se temu primerno odzvali, je še dejal.

Gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj sindikati podpirajo in menijo, da je bil projekt voden korektno. Za morebitne nepravilnosti morajo imeti dokaze, poročila, ki ga je HSE pretekli četrtek poslal vladi, niso dobili, z njim se je na kratko seznanil le nadzorni svet TEŠ-a. Sevčnikar je dodal, da ni nobene garancije, da je tisto, s čemer je bil seznanjen nadzorni svet, gradivo, ki je bilo poslano vladi. Se bo pa v petek zjutraj sestal še stavkovni odbor TEŠ-a in odločil, kako naprej.

Meh: Očitki neosnovani in neargumentirani
Borut Meh se je na očitke že odzval in dejal, da so izjave, da je družbam in državi povzročil nepopravljivo škodo, le eden od vrste neosnovanih in neargumentiranih ter nesmiselnih očitkov. "Med njimi se znajdejo celo hude obtožbe o ponarejanju listin in potvarjanju informacij, za katere pričakujem, da jih bodo avtorji dokazali, saj z njimi povzročajo škodo meni osebno, meni kot generalnemu direktorju HSE-ja in skupini HSE kot celoti."

Predsedniki nadzornih svetov: Meh nam ni naročal, s kom naj sklepamo posle
Na izjavo sindikatov, da so od svojih predstavnikov v nadzornih svetih prejeli podatke, da Meh diktira, da hčerinske službe oddajo posle in sklepajo pogodbe z dobavitelji, ki so mu po volji, tudi če so dobavitelji dražji od tistih, ki bi jih lahko izbrali kot najcenejše ponudnike, so se z povsem enakimi izjavami že odzvali predsedniki nadzornih svetov. Simon Tot, predsednik nadzornega sveta Premogovnika Velenje in član nadzornega sveta Dravskih elektrarn, Djordje Žebeljan, predsednik nadzornega sveta TEŠ-a, Stanislava Boban in predsednica nadzornega sveta Dravskih elektrarn so vsak v svoji izjavi zapisali, da je trditev sindikatov neresnična in da od Meha niso nikoli dobili navodil, ki jih navajajo sindikati.

Sindikati in sveti delavcev Mehu očitajo vrsto nepravilnosti