Namere Teša je razkril šele Dnevnik. Bo Teš 6 zgrešena naložba v vseh pogledih? Foto: MMC RTV SLO
Namere Teša je razkril šele Dnevnik. Bo Teš 6 zgrešena naložba v vseh pogledih? Foto: MMC RTV SLO


V šoštanjski Termoelektrarni so danes pojasnili, zakaj nameravajo podaljšati obratovanje četrtega bloka do leta 2023, čeprav bi ga morali ustaviti že letos oziroma z začetkom rednega obratovanja novega, šestega bloka.

Odgovorni v Tešu so do zdaj ves čas zatrjevali, da bodo z začetkom obratovanja šestice ugasnili več kot 40 let star iztrošen četrti blok, in so do zdaj tudi skrivali pred javnostjo, da so že decembra predlani obvestili okoljsko ministrstvo, da želijo podaljšati njegovo obratovanje še za 18 let. Njihovo namero je te dni razkril šele časopis Dnevnik. Direktor projekta Teš 6 Miha Pečovnik zagotavlja, da bi v štirici še naprej kurili v skladu z evropsko direktivo o industrijskih emisijah. In zakaj?

"Namen podaljšanega obratovanja bloka štiri je predvsem zanesljivost oskrbe z električno in toplotno energijo v primeru izpadov ali ustavitev blokov pet in šest. Dodatno pa zaradi zamika nekaterih nujnih naložb in vzdrževalnih del v poznejši čas pripomoremo k ugodnejšemu likvidnostnemu položaju Teša in celotne skupine HSE," je pojasnil Pečovnik.
Premoga naj bi bilo dovolj
Pa bo za to potreben remont četrtega bloka? "Dodatnih naložb in vzdrževanj, razen nujno potrebnega, ne predvidevamo," je obljubil. Pa bo za dodatno obratovanje štirice sploh na voljo dovolj velenjskega premoga glede na to, da zaloga na njihovi deponiji že zdaj kopni?

"Teš po 1. 1. 2016 ne predvideva sočasne proizvodnje električne energije s tremi bloki. Kar pomeni, da tudi poraba premoga zaradi predvidoma podaljšanega obratovanja bloka štiri, če se bo to zgodilo, ne bo večja kot trenutno predvidena, zato bi moralo biti premoga dovolj," je ocenil.

Pa bodo zaradi podaljšanja obratovanja četrtega bloka lahko v Tešu ohranili kaj več delovnih mest? "Ta trenutek je še preuranjeno o tem govoriti," je bil kratek Pečovnik. Kot je znano, pa bi zaradi racionalizacije poslovanja, ki jo zahteva holding HSE-ja, po nekaterih ocenah morali v Tešu kar prepoloviti zdajšnje število zaposlenih.