Kot so ob tem sporočili iz bistriške skupine, so tako še korak bližje pridobitvi gradbenega dovoljenja in začetku gradnje nove livarne.

Šibeniški Impol-TLM, ki ga je Impol prevzel po propadu leta 2016, je medtem pripravil vso potrebo dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Za uskladitev okoljevarstvenega dovoljenja ter drenažnega in protipožarnega sistema so tako že pridobili pozitivna mnenja pristojnih organov.

Hrvaška država je projekt na seznam morebitnih strateških projektov uvrstila avgusta 2020, z njim pa namerava skupina Impol zagotoviti nadaljnje naložbe. Kot pojasnjujejo v skupini, v prvi fazi načrtujejo okoli 24 milijonov evrov vredno rekonstrukcijo livarne, s katero si bodo zagotovili surovinsko neodvisnost, dvig kakovosti in izboljšanje stroškovne učinkovitosti. Projekt naj bi bil končan konec leta 2024 in ga bodo v celoti financirali sami.

Skupina Impol je v zadnjih petih letih v Šibeniku izpeljala številne posodobitve in naložbe. Med drugim so postavili novo peč za ogrevanje in homogenizacijo bram znotraj vroče valjarne in zagnali novo končno linijo za razrez. Ob tem so z vključevanjem umetne inteligence posodobili toplo valjarno in se lotili različnih projektov za dvig ravni varnosti in zdravja pri delu ter požarne zaščite.

S tokratnim projektom bodo prišli do sodobne in tehnološko dovršene livarne ter s proizvodno zmogljivostjo 200.000 ton aluminijastih bram na leto.

Kot poudarjajo v Impolu, je projekt ključnega pomena za pretaljevanje lastnega in povratnega aluminijastega odpadnega materiala, kar jim bo zagotavljalo ustrezno fleksibilnost in večjo dodano vrednost ob upoštevanju nove zelene tehnologije za trajnostne izdelke.

Impol-TLM je lani ustvaril rekorden obseg proizvodnje, saj so že v prvih 11 mesecih proizvedli 111.550 ton izdelkov. V letošnjem letu načrtujejo nadaljnje povečanje produktivnosti za okoli 20.000 ton na področjih livarne ter proizvodnje toplovaljanih in hladnovaljanih izdelkov.