Povišanje je posledica baznega učinka, povezanega s cenami javnega prevoza.

Stopnja inflacije je bila skladna z napovedmi analitikov, ki so ob tem opozorili tudi na zvišanje plač, kar bi lahko povzročilo dvig cen v podjetjih, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Brez upoštevanja hrane in energentov je inflacija v primerjavi z aprilom ostala nespremenjena pri treh odstotkih.

Glede na prvo oceno Destatisa se je hrana v primerjavi z lanskim majem podražila za 0,6 odstotka, medtem ko so se storitvene dejavnosti podražile za 3,9 odstotka.

Stroški energije so se maja v primerjavi z letom poprej znižali za 1,1 odstotka.

Plače delavcev v Nemčiji so v prvem letošnjem četrtletju sicer rasle hitreje od inflacije glede na danes objavljene podatke. Kot je navedel DPA, so se plače nominalno zvišale za 6,4 odstotka, po prilagoditvi za inflacijo pa za 3,8 odstotka, kar je največ, odkar so statistiki leta 2008 začeli zbirati te podatke.

Izjemno visoke stopnje inflacije, ki so bile stalnica zadnjih dveh let, naj bi bile v Nemčiji zgodovina, navaja DPA. Nemška vlada za letos pričakuje 2,4-odstotno inflacijo, kar bi v primerjavi z lanskim letom pomenilo 3,5-odstotno znižanje.

Kljub malenkostni rasti inflacije v maju naj to ne bi vplivalo na odločitev sveta Evropske centralne banke, da na naslednjem zasedanju na začetku junija zniža osrednje evrske obrestne mere, je navedla francoska tiskovna agencija AFP.