Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Dodatno

Kazalnik objavlja Evropska komisija. Podrobno pojasnilo o metodologiji (sicer le v angleščini) je na voljo tukaj.

Države Evropske unije se na podlagi svojih rezultatov uvrščajo v štiri skupine uspešnosti, in sicer med vodilne inovatorke, močne inovatorke, zmerne inovatorke in skromne inovatorke.

Vodilna inovatorka ostaja Švedska, sledijo ji Finska, Danska in Nizozemska. V skupino vodilnih inovatork se je letos prebil Luksemburg, v skupino močnih inovatork pa se je prebila Portugalska, so sporočili iz Evropske komisije.

Kje se je uspešnost povečala

Inovacijska uspešnost se je v Evropski uniji lani v primerjavi z letom 2012 v povprečju povečala za 8,9 odstotka. Povečala se je v 24 članicah, najbolj v Litvi, na Malti, v Latviji, na Portugalskem in v Grčiji.

Sloveniji uspešnost že nekaj let pada

V Sloveniji, ki se uvršča med najboljše tri zmerne inovatorke, se je inovacijska uspešnost v primerjavi z obdobjem pred sedmimi leti začela zmanjševati leta 2018, kar gre po podatkih Evropske komisije med drugim pripisati manjšemu številu novih doktorjev znanosti.

Komisija: EU uspešnejša od ZDA

EU je bila lani inovacijsko uspešnejša od ZDA, Kitajske, Brazilije, Rusije, Južne Afrike in Indije. Z izjemo zadnje je razliko v uspešnosti od leta 2012 še povečala. Vrzel med EU-jem ter Južno Korejo, Avstralijo in Japonsko se je medtem povečala.

Letošnji rezultati po besedah evropskega komisarja za notranji trg Thierryja Bretona dokazujejo, da je EU spodbudno okolje za inovacije, vendar je treba napore še okrepiti. Inovacije so ključne tudi pri iskanju globalne rešitve za omejitev novega koronavirusa in hkratno okrevanje gospodarstva, je poudaril.

Pomen inovacij za boj proti koronavirusu je izpostavila tudi evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariya Gabriel. Pozvala je k sodelovanju zasebnega in javnega sektorja, ki lahko po njenih besedah s skupnimi močmi drzne ideje spremenita v resničnost.