Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kot so na svoji spletni strani zapisali na inšpektoratu, meteorologi v prihodnjih dneh vnovič napovedujejo ekstremne temperature, "kar pomeni, da bodo vplivu takšnih razmer izpostavljeni tudi delavci, še zlasti tisti, ki opravljajo delo na prostem".

V tej luči so ponovili, da morajo delodajalci delavcem zagotavljati varne in zdrave delovne razmere ter izvajati ustrezne ukrepe.

Ker je visoka temperatura tako v bivalnih kot v delovnih okoljih že kar nekaj let, morajo imeti delodajalci za ureditev razmer po njihovih navedbah že sprejete ukrepe in jih v praksi tudi izvajati. To velja tako za opravljanje dela v zaprtih prostorih kakor za dela na prostem, na primer na gradbiščih, so dodali.

"Predvsem opozarjamo na izvajanje ukrepov pri delu na prostem, ko težav ne predstavljajo samo visoke temperature, temveč tudi neposredni vplivi sončnih žarkov in predvsem njihov vpliv na zdravje delavcev," so poudarili na inšpektoratu.

Kot so še napovedali, bodo inšpektorji ob povečani temperaturi izvajali nadzor glede izvajanja ukrepov za zagotavljanje varnega in zdravega dela, "še zlasti v delovnih procesih delodajalcev in v tistih dejavnostih, kjer se vplivi povečanih temperatur pričakujejo".

Delodajalec mora glede na pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih delavcem v primerih, ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj Celzija, tudi če je to samo občasno, zagotavljati ustrezno toplotno udobje in sprejemati potrebne ukrepe. Ti so lahko začasni, med njimi so, denimo, prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno.

Inšpektorat je sicer pred kratkim zaradi nevzdržnih razmer v prodajnem prostoru v enem od šotorov trgovca s pohištvom Lesnina v Mariboru, kjer je bila temperatura stalno nad 38 stopinj Celzija, z ustno odpovedno odločbo prepovedal delo.