Stotine milijonov evrov gre za vzdrževanje potencialov gospodarstva do konca zdravstvene krize, ki naj bi prišel z uspešno uvedbo cepiva proti novemu koronavirusu. Foto: Reuters
Stotine milijonov evrov gre za vzdrževanje potencialov gospodarstva do konca zdravstvene krize, ki naj bi prišel z uspešno uvedbo cepiva proti novemu koronavirusu. Foto: Reuters

Od 10,6 milijona evrov bodo za ukrep čakanja na delo nakazali 1,7 milijona evrov, za ukrep skrajšanega polnega delovnega časa 8,8 milijona evrov in za ukrep karantene 83.668 evrov, so sporočili z zavoda.

Od marca do konca oktobra so izvedli 50 izplačil v skupni vrednosti 312,57 milijona evrov, namenjenih trem omenjenim ukrepom. Za čakanje na delo so nakazali 301,8 milijona evrov, za karanteno 412.294 evrov, za skrajšanje delovnega časa 9,3 milijona evrov in 913.822 evrov za ukrep začasnega denarnega nadomestila.

Sorodna novica Potrjen šesti protikoronski zakon, ki med drugim delno pokriva fiksne stroške podjetij

Do 24. novembra so za vse interventne zakone prejeli več kot 130.000 vlog delodajalcev za približno 600.000 zaposlenih. En delodajalec je sicer lahko oddal več vlog, tudi večkrat za istega zaposlenega. Največ jih je bilo za ukrep čakanja na delo, ki je zajet v vseh dosedanjih protikoronskih svežnjih pomoči.

Nadaljevanje tega ukrepa, sicer pod nekoliko drugačnimi pogoji, prinaša tudi šesti sveženj, prav tako ukrepa za skrajšani polni delovni čas.

Skupaj bodo iz naslova ukrepov do konca novembra izplačali za 323,2 milijona evrov, in sicer 18,2 milijona evrov za skrajšani delovni čas, 303,5 milijona evrov za čakanje na delo, slabih pol milijona evrov za karanteno in dobrih 900.000 za začasno denarno nadomestilo.

Kaj prinaša PKP 7

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc je za TV Slovenija povedal, v katero smer bo šel naslednji sveženj protikoronskih ukrepov (PKP 7). Polovica ga bo namenjena blaženju posledic drugega vala epidemije in drugega zaprtja, ki pravkar poteka. Glede na prizadetost bo država subvencionirala še višje kot doslej, je napovedal. Tista podjetja, ki pa dobro delujejo, bodo dobila nekoliko manj.

Drugi del svežnja bo namenjen "čim hitrejšemu, čim močnejšemu zagonu". Država namreč računa, da se bo zdravstvena kriza po novem letu umirila zaradi prihoda cepiva proti novemu koronavirusu. Če bomo dejansko imeli precej manj okuženih, bo čas za zagon investicij, ki bo še okrepljen z ukrepi Evropske unije, je napovedal Zajc.

Video: Celoten Zajčev nastop na TV Slovenija

Kaj ljudem in podjetjem prinaša šesti protikoronski sveženj