"Podjetništvo me je že od nekdaj izredno zanimalo," pravi Umberger. Foto: MMC RTV SLO
Prava ideja: Dr. Mark Umberger, podjetje Entia

Mark Umberger je eden redkih slovenskih znanstvenikov, ki se je odločil, da se poda v podjetniške vode. Razvil je operatersko rešitev za upravljanje procesov v zgradbah, da bi povečal udobje in varnost uporabnikov, zagotovil učinkovito rabo energije ter omogočil oddaljeno upravljanje preko spleta. Sistem je mogoče upravljati preko osebnega računalnika, z mobilnim telefonom ali s tabličnim računalnikom.

Mark Umberger je bil gost oddaje Prava ideja. Poročali so tudi o tem, kako spodbujati mlade in manj mlade, da bodo inovativni.
Prava ideja je na sporedu vsak četrtek ob 21.30 na 1. programu TV Slovenija, ponovitev pa v ponedeljek ob 18. uri na 2. programu. Vabljeni k ogledu!

Po doktoratu ste se odločili za vstop v podjetniške vode. To je v Sloveniji za znanstvenike dokaj neznačilno. Kaj vas je prepričalo, da svoje znanje preizkusite tudi na trgu?
Podjetništvo me je že od nekdaj izredno zanimalo. Prav tako sem doktorat delal pri profesorju Janezu Beštru, ki je privrženec aplikativnih doktoratov, katerih rezultat je pozneje tudi realizacija produkta na tržišču. S sistemi za avtomatizacijo procesov v zgradbah - t. i. sistemi inteligentnega doma - se ukvarjam že od leta 2001, ko sem kot študent samostojno izvedel projekt inteligentnega doma v nizkoenergetski hiši v Ljubljani. Svoje znanje na področju sistemov inteligentnega doma sem nato nadgradil ob doktorskem študiju v Laboratoriju za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kjer sem rezultate znanstvenega dela objavljal v ameriških in evropskih znanstvenih revijah. Ko sem končal doktorat, sem podrobno poznal praktično vse konkurenčne produkte in ugotovil, da je mogoče na podlagi rezultatov doktorata narediti boljši produkt. Tako je nastal naš produkt.

Ste se med študijem naučili tudi kaj s področja podjetništva ali je to sledilo šele po vzpostavitvi podjetja?
Podjetništve izkušnje sem pridobil že v času študija, pozneje sem se ukvarjal z borzo in trgovino, bil sem tudi direktor teniškega turnirja BMW Ljubljana Open, šele nato je sledila Entia.

Ukvarjate se s storitvami za avtomatizacijo procesov v zgradbah. Po kakšnih rešitvah je največ povpraševanja?
Naš produkt ENTIAliving omogoča samodejno upravljanje različnih procesov v zgadbah. Največ je povpraševanja po avtomatizaciji ogrevanja, hlajenja, razsvetljave in senčenja. Prav tako se veliko zanimanja pri kupcih kaže po upravljanju z domom prek interneta.

Je vaš ciljni trg predvsem tujina ali se tudi v Sloveniji najde dovolj naročnikov?
Naš cilj je predvsem tujina. Trenutno smo prisotni poleg Slovenije še na Hrvaškem, Kurdistanu v Iraku in Angliji. Kjub temu pa se tudi v Sloveniji najde kar nekaj dela, zaradi trenutnih gospodarskih razmer pa je trg relativno majhen.

Upravljanje celotne lastne hiše z mobilnim telefonom se zdi kot del znanstvene fantastike. Kako dosegljivi pa so vaši proizvodi?
Tehnološka platforma ENTIAliving omogoča tudi upravljanje doma s pomočjo pametnega mobilnega telefona, zato to nikakor ni več znanstvena fantastika, temveč realnost za vsakogar, saj naše produkte prodajamo po cenah, ki so sprejemljive praktično za vse uproabnike, in ne zgolj za petičneže. Torej ideja je trgu ponuditi izdelek z nadstandardno funkcionalnostjo za ceno, ki je sprejemljiva za vsakogar.

Podjetje ste ustanovili v času finančne in gospodarske krize. Ste se spopadali s kašnimi večjimi ovirami? So bila vaša pričakovanja drugačna od dejanskega poteka dogodkov?
Ovira je bila predvsem to, da je bilo v Sloveniji manj posla od pričakovanega. Posebnih težav nismo imeli. Smo se pa zaradi krize bistveno bolj osredotočili na tuje trge, kar verjetno, če bi bilo v Sloveniji toliko posla kot pred gospodarsko krizo, ne bi naredil. Na koncu ugotoviš, da je vsaka stvar za nekaj dobra v življenju.

Nastopila je nova slovenska vlada. Kaj bi si vi od politike na državnem področju najbolj želeli, kaj najbolj pogrešate?
Strinjam se z vlado, da je ključni kratkoročni cilj stabilizirati javne finance. Kljub temu sem pa mnenja, da če se želi Slovenija kvalificirati med svetovno elito, je potrebno v razvojni cilj države še bolj intenzivno vključiti nova visokotehnološka podjetja z dodano vrednostjo. Izvoz je tisto, kar lahko največ prinese Sloveniji.

Prava ideja: Dr. Mark Umberger, podjetje Entia