Bodo v 2TDK vstopili Madžari?

TV Slovenija je pridobila dokument, pobudo za sklenitev sporazuma z Madžarsko, po katerem bi Madžari s finančnim vložkom vstopili v podjetje 2TDK, v zameno pa bi bili deležni nekaterih ugodnosti.

Na podlagi dokumenta, ki ga je vlada v državni zbor poslala že novembra, gre za vložek v podjetje 2TDK. Osnovni kapital bi bil 522 milijonov evrov, Slovenija bi dala 322 milijonov evrov, Madžarska pa 200 milijonov evrov. Gre pa sicer za načrt, ki ga je načrtovala že Cerarjeva vlada.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pravi, da to ni nič novega in da še ni nič odločeno: "Sporazuma še ni. Mi še vedno vodimo pogovore. Začeli jih bomo tudi s Čehi, 4. maja smo v Pragi na to temo. Želim si, da je, na primer, za Češko in Slovaško Luka Koper strateška luka."

Drugi tir ima sicer znane finančne vire: proračun, posojila, evropski denar. Po novem investicijskem načrtu, ki ga bo prihodni teden potrdil nadzorni svet, bo stal manj kot milijardo evrov.

V Levici pa so vložili svoj predlog zakona o drugem tiru, ki nasprotuje vstopu tujcev. Matej Tašner Vatovec pravi: "S to novelo brišemo ta člen, da te pravne podlage ne bi bilo več, ker ocenjujemo, da bi bilo nesmiselno, da bi neka druga država vstopila v 2TDK."

V družbi 2TDK načeloma ne nasprotujejo vstopu zaledne države, svoje delo pa bodo opravili pravočasno in zakonito. Pavle Hevka, generalni direktor družbe 2TDK: "Lahko potrdim, da je finančna konstrukcija zaprta. To pa, da so zaledne države vključene, vidim kot prednost. Kapital za direktorja ni pomemben, mi bomo svoje delo opravili korektno, strokovno, zakonito."

Madžari pa si z vstopom obetajo tudi stavbno pravico, ki bi jo Slovenija dala madžarskim podjetjem na enem izmed zemljišč v Luki Koper.