Jeklarji napovedujejo stavko za 10. avgust. Foto: BoBo
Jeklarji napovedujejo stavko za 10. avgust. Foto: BoBo
Štore Steel
Bistvo stavkovne zahteve je predvsem dvig dodatka za delovne razmere. Foto: BoBo

za 10. avgust napovedali celodnevno stavko. Bistvo stavkovne zahteve je predvsem dvig dodatka za delovne razmere.

Kot navajajo v Konfederaciji slovenskih sindikatov (KSS), dogovor ni bil dosežen predvsem zato, "ker sta se glavni direktor Jani Jurkošek in tehnični direktor Boris Kumer pogajala očitno brez pooblastil za pogajanja", saj dosežen dogovor z njima na naslednjih pogajanjih ni več veljal.

Kot pojasnjujejo v sindikatu, je "po že skoraj doseženem dogovoru z direktorjema podjetje že dogovorjeno dvakrat preobrnilo v celoti, kot da zavlačujejo in se iz stavkajočih norčujejo. Stavkajoči se ob tem sprašujejo, kdo sploh vodi podjetje, če ne glavni in tehnični direktor." Jeklarji so odločni, da gredo do konca, in če bo potrebno, bodo po celodnevni stavki to nadaljevali do izpolnitve stavkovnih zahtev v celoti, napovedujejo.

Po navedbah sindikata imajo zaposleni v jeklarni dovolj težavnega dela "za mizerno plačo", medtem ko njihovi sodelavci v drugih obratih zaslužijo enako ali celo več, njihovo delo glede delovnih razmer pa da je veliko lažje in ni primerljivo s težkim delom jeklarjev.

Vodstvo na dogajanje v jeklarni gleda drugače
Na dogajanje v povezavi z zahtevami in napovedano stavko delavcev pa vodstvo gleda popolnoma drugače. "Glavni problem pri pogajanjih vidimo v nepoznavanju našega plačilnega sistema in vztrajanju stavkovnega odbora pri nerazumljivo visokih in diskriminatornih zahtevah," je pojasnilo vodstvo podjetja Štore Steel.

Ob tem vodstvo navaja, da je bil KSS 8. maja obveščen, da se podjetje strinja z začetkom pogajanj s sindikati, a je pozneje zaradi odklonilnega stališča KSS-ja pogajanja nadaljevalo in tudi končalo s Sindikatom kovinske in elektroindustrije. Tudi podpis novega aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi je sindikat KSS zavrnil.

"Spremembe in zvišanje plač, ki vključujejo splošen dvig osnovnih plač za sedem odstotkov, dvig vseh količnikov pogojev dela za 30 odstotkov in vzpostavitev dodatnega, 40 odstotkov višjega količnika pogojev dela za najbolj obremenjene zaposlene, kar je namenjeno predvsem zaposlenim v jeklarni, so začeli veljati s 1. junijem letos. Z omenjenim kompromisnim dogovorom smo se hkrati zahtevam stavkovnega odbora po 25-odstotnem dvigu plač v obratu jeklarna približali za več kot polovico," dogovorjeno pojasnjuje vodstvo družbe.

Bruto plača za junij, izplačana julija, se je tako za delavce jeklarne do VI. tarifnega razreda, brez vodstva obrata, že povečala za 174 evrov bruto in je povprečno znašala 1.817 evrov brez nadurnega dela, navaja vodstvo. Dodaja še, da bodo v skladu z decembra 2017 podpisanim sporazumom vsi zaposleni decembra prejeli še variabilni del plače. Ta bo glede na oceno letošnjega poslovnega rezultata znašal 1.790 evrov bruto na zaposlenega oz. 1.400 evrov neto.

V zadnjem predlogu stavkovnemu odboru prejšnji teden je bilo vodstvo pripravljeno na račun dodatka za pogoje dela še povečati plačo za 40 evrov bruto, a "so v stavkovnem odboru zaradi lastnih interesov to zavrnili in napovedali novo stavko", je še zapisalo vodstvo.