Največjo rast zaposlitev so imeli v gradbeništvu, največji upad pa v izobraževanju. Foto: Pixabay
Največjo rast zaposlitev so imeli v gradbeništvu, največji upad pa v izobraževanju. Foto: Pixabay

V primerjavi z majem je bilo junija 2200 delovno aktivnih več. Od 922.300 delovno aktivnih je bilo zaposlenih 824.613 posameznikov, samozaposlenih pa 97.706.

Število delovno aktivnih na mesečni ravni se je povečalo v 16, zmanjšalo pa v štirih dejavnostih, so objavili na Statističnem uradu Republike Slovenije. Najbolj je upadlo število zaposlenih v izobraževanju, in sicer na približno 77.500, a je bilo na letni ravni še vedno višje za 1,9 odstotka.

Najbolj pa se je povečalo število zaposlitev v gradbeništvu, in sicer na nekaj več kot 72.800. Rast je na mesečni ravni obsegala 1,1 odstotka, na letni pa 7,6 odstotka. Gre za peto zaporedno zvišanje v tej dejavnosti. Nazadnje je bilo v tej dejavnosti več delovno aktivnih novembra 2010.

V prvi polovici tega leta je bilo torej največ zaposlovanja v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu. Po drugi strani se je število delovno aktivnih najbolj zmanjšalo v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo, sledile so finančne in zavarovalniške dejavnosti.

Foto: Surs
Foto: Surs

Nekaj več zaposlitev med moškimi

V drugem četrtletju se je v primerjavi s prvim letošnjim trimesečjem število delovno aktivnih povečalo za 0,8 odstotka. Pri moških je bilo to povečanje izrazitejše kot pri ženskah; pri prvih se je povečalo za 0,9 odstotka, pri drugih pa za 0,8 odstotka.

V prvem polletju je bilo v povprečju približno 916.400 delovno aktivnih, kar je za 2,8 odstotka več kot v istem obdobju lani. Delovno aktivnih moških je bilo v polletju 2,8 odstotka več, žensk pa 2,7 odstotka.