Gregor Virant, Radovan Žerjav, Janez Janša, Ljudmila Novak in Karl Erjavec so pred fotografskimi objektivi in TV-kamerami slovesno podpisali koalicijsko pogodbo. Foto: BoBo
Gregor Virant, Radovan Žerjav, Janez Janša, Ljudmila Novak in Karl Erjavec so pred fotografskimi objektivi in TV-kamerami slovesno podpisali koalicijsko pogodbo. Foto: BoBo

Koalicija se zaveda, da je za pozitivno ozračje in trajen napredek v družbi zelo pomembna pripravljenost državljanov in politikov, da presežejo stare delitve. Zato bo koalicija v ospredje postavljala vse tisto, kar nas v Sloveniji združuje in povezuje, ter zagovarjala sodelovanje na podlagi pripravljenosti delati za skupno dobro.

Iz uvoda koalicijske pogodbe
ZPIZ
Pokojninsko blagajno bodo "očistili" vseh izplačil pokojnin, za katere niso plačani prispevki, so odločeni koalicijski partnerji. Foto: BoBo
Koalicijska pogodba
Zaradi kriznih časov so koalicijski partnerji največ pozornosti v pogodbi namenili protikriznim ukrepom. Foto: MMC RTV SLO
Vinjete
Vinjete ostajajo tudi po letu 2015. Foto: MMC RTV SLO
Kaj prinaša koalicijska pogodba?

Vlado bo, kot predvideva koalicijska pogodba, sestavljalo manj ministrstev kot do zdaj, in sicer ministrstvo za finance, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za obrambo, ministrstvo za pravosodje in javno upravo, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za zdravje ter ministrstvo za zunanje zadeve.

Zaradi kriznih časov so koalicijski partnerji največ pozornosti namenili protikriznim ukrepom - kot najpomembnejši cilj si je peterica postavila odpravo strukturnega javnofinančnega primanjkljaja, zato bodo javno porabo do leta 2015 omejili na največ 45 odstotkov BDP-ja, javni dolg pa ne bo smel preseči 46 odstotkov bruto domačega proizvoda. Predlagajo tudi zmanjšanje števila zaposlenih v državni upravi in javnem sektorju ter ukinitev avtomatizma pri napredovanju v javnem sektorju.

Usklajevanje pokojnin po sistemu 60/40
Posebna točka koalicijske pogodbe je tudi pokojninska reforma. Partnerji so se obvezali, da bodo pokojnine usklajevali z dejansko rastjo plač (60 odstotkov) in rastjo življenjskih stroškov (40 odstotkov) dvakrat na leto od 1. 1. 2013 naprej. Poleg tega koalicija predlaga, da bi bilo premoženje Kada namenjeno izključno za dolgoročne potrebe pokojninske blagajne.

Socialna kapica in sprememba dohodninskih razredov
Da bi spodbudili razvoj in naložbe, koalicijski partnerji med drugim predlagajo uvedbo socialne kapice, a v koalicijski pogodbi višine plače, od katere naprej bi veljala omejitev prispevkov za socialno varnost, niso določili. Državljanom se obeta tudi sprememba dohodninske lestvice, po kateri bodo "prejemki najproduktivnejših delavcev" manj obdavčeni. Proučili bodo tudi ponovno uvedbo osebnih olajšav za določena vlaganja, povečali pa bodo olajšave za raziskave in razvoj s 40 na 100 odstotkov.

Uvedli bodo pavšalne obdavčitve za mikropodjetja in samostojne podjetnike ter neomejeno 40-odstotno investicijsko olajšavo in postopno znižali stopnje davka od dohodka pravnih oseb na 15 odstotkov. Predlagajo tudi t. i. davčne počitnice za nova podjetja - ti v prvem letu davkov ne bodo plačevali, po treh letih pa bodo prešli na normalno obdavčitev. Da bi preprečili davčne utaje in povečali plačilno disciplino, (znova) predlagajo ukinitev davčne tajnosti na podatke o neplačnikih, objavljali pa bodo tudi sezname delodajalcev, ki ne plačujejo prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje.

"Brezkompromisno" nad birokracijo
"Radikalno in brezkompromisno" se bodo lotili debirokratizacije in administrativnih ovir - napovedujejo namreč poenostavitev prostorskega načrtovanja občin in spremembe pri izdajanju soglasij za gradbena dovoljenja (ta bodo, napovedujejo, brezplačna, izdana hitreje in z manj zapleti). Na splošno bodo "dajali prednost zdravi pameti pred birokratsko okostenelostjo". Med drugim napovedujejo koncept "vse na enem mestu", ki bo vlagateljem omogočal, da uredijo vse potrebne administrativne korake prek enotne vstopne točke v razmeroma kratkem času (npr. 90 dni). S pogodbo se partnerji obvezujejo še k poenostavitvi postopkov javnega naročanja in zagotovitvi "transparentnega pridobivanja poslov prek javnih naročil".

Blažja trošarinska politika in pravičnejša obdavčitev nepremičnin
Koalicijski partnerji napovedujejo tudi, da bodo ustvarili "pogoje za odpravo kreditnega krča in terjali odgovornost za slabo poslovanje bank", sočasno pa bodo državne banke spodbudili, naj dajo stanovanja na trg. Predlagajo tudi spremembe v trošarinski politiki, "da bodo cene trošarinskih izdelkov konkurenčne", "pravičnejšo" obdavčitev nepremičnin in spremembe v obdavčevanju luksuza.

Energetska politika bo slonela na naložbah v obnovljive vire energije (HE na spodnji in srednji Savi, izkoriščanje Mure, lesne biomase, sončne in vetrne energije), nadaljevala se bo gradnja šestega bloka TEŠ-a, velik poudarek pa bo tudi na izkoriščanju lesa. Koalicija predlaga še možnost gradnje 2. bloka JEK-a in čimprejšnji začetek priprav na gradnjo slovenskega dela trase plinovoda Južni tok.

Država bo obdržala le 25 odstotkov plus eno delnico v bankah, zavarovalnicah
Že v prvem polletju vladanja bo koalicija sprejela strategijo upravljanja kapitalskih naložb, po kateri naj bi se država umaknila iz gospodarstva, "pri čemer bomo v bankah in zavarovalnicah ohranili 25 odstotkov plus eno delnico (kontrolni delež države)". Nestrateške naložbe bodo odprodali. Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države bodo takoj ukinili in nadomestili "z drugačno rešitvijo".

Sodeč po koalicijski pogodbi, bodo prenovili zavod za zaposlovanje, in sicer tako, da ga bodo organizirali kot začasnega delodajalca - "v smislu agencije za delo".

Vinjete ostajajo
Na področju prometa obljubljajo, da bodo odstranili "moteče cestne postaje" na avtocestah in mejne objekte, tudi po letu 2015 bodo ohranili vinjetni sistem cestninjenja ter spremenili kaznovalno politiko tako, "da bo njen cilj povečanje varnosti in pretočnosti prometa, ne pa šikaniranje voznikov ali polnjenje proračunov".

Koalicija se zaveda, da je za pozitivno ozračje in trajen napredek v družbi zelo pomembna pripravljenost državljanov in politikov, da presežejo stare delitve. Zato bo koalicija v ospredje postavljala vse tisto, kar nas v Sloveniji združuje in povezuje, ter zagovarjala sodelovanje na podlagi pripravljenosti delati za skupno dobro.

Iz uvoda koalicijske pogodbe
Kaj prinaša koalicijska pogodba?