Karl Erjavec je izpostavil pozitivno vlogo Belorusije pri umirjanju konflikta v Ukrajini. Foto: BoBo
Karl Erjavec je izpostavil pozitivno vlogo Belorusije pri umirjanju konflikta v Ukrajini. Foto: BoBo
Aleksander Lukašenko
Lukašenko trdno drži predsedniške vajeti že od leta 1994, zaradi česar so ga na Zahodu poimenovali tudi poslednji evropski diktator. Po sovjetskem modelu je, podobno kot v Sloveniji, država velik lastnik podjetij. Največja trgovinska partnerica Belorusije je, kljub poslabšanim odnosom med državama, še vedno Rusija. Foto: EPA
false
Krka se je zanimala za razširitev dejavnosti v Belorusiji. Foto: Goran Rovan

Glavna tema pogovorov je bilo namreč prav gospodarsko sodelovanje, predvsem zaradi dejstva, da je EU za Belorusijo februarja odpravil večino sankcij. "Vsi sogovorniki so se zahvalili za podporo Slovenije v februarju," je izpostavil Erjavec, ki je obiskal Belorusijo na povabilo beloruskega zunanjega ministra Vladimirja Makeja, srečal pa se je tudi s predsednikom države Aleksandrom Lukašenkom.

Možnosti za razvoj gospodarskega sodelovanja med državama so sodelujoči v pogovorih ocenili kot zelo dobre, kot najbolj obetavna področja pa so izpostavili energetiko, farmacijo, strojništvo, kmetijstvo, inženiring in informacijske tehnologije.

Gradnja transformatorskih postaj
V okviru obiska so v Minsku predali transformatorsko postajo, ki jo je v sodelovanju z beloruskimi podjetji postavil Riko. Nato so podpisali nekatere memorandume, ki bodo omogočili nove projekte na področju energetike, tudi nadaljnjo gradnjo transformatorskih postaj. "Po naših ocenah je možno, da bi v prihodnje zgradili še sedem transformatorskih postaj," je dejal Erjavec.

Iskratel se je po Erjavčevih besedah pogovarjal o možnosti sodelovanja pri posodobitvi beloruskih železnic, podjetji Tajfun LIV in Wravor, ki delujeta na področju gozdarstva in lesne industrije, pa sta se dogovarjali, da bi v Belorusiji namestili nove linije za žaganje lesa in opremo s področja lesne industrije. Krka pa se je zanimala za razširitev dejavnosti v Belorusiji, kjer v tamkajšnjem podjetju že zaposluje 96 delavcev.

Podjetje Duol, ki izdeluje napihljive dvorane, se je pogovarjalo o številnih projektih. Direktor Dušan Olaj je pojasnil, da je Belorusija za Duol tradicionalno tržišče, na njem pa so prisotni vse od leta 1993. Lani so dokončali dva velika projekta, in sicer hokejsko dvorano v Minsku in veliko nogometno dvorano v Pinsku.

Gradnja hotela v Minsku
Pogovarjali so se tudi o projektu gradnje hotela Kempinski v beloruski prestolnici, ki ga vodi Riko. Projekt je sicer že v sklepni fazi, a je njegova izvedba začasno ustavljena, so pojasnili v Riku. Po poročanju časopisa Delo se je projekt ustavil, ker so beloruske oblasti zaradi suma velike davčne utaje pridržale beloruskega oligarha Jurija Čiža, investitorja v omenjeni hotel, zato se Riko zdaj dogovarja z novim investitorjem.

Beloruska stran bo po Erjavčevih besedah storila vse, da se projekt Kempinski čim prej nadaljuje. Belorusi so se Sloveniji zahvalili za izvajanje projekta rehabilitacije otrok, ki trpijo za posledicami jedrske nesreče v Černobilu, Erjavec pa je še posebej izpostavil pozitivno vlogo Belorusije pri umirjanju napetosti v Ukrajini.

Erjavca so v gospodarski delegaciji spremljala podjetja Duol, Riko, Lindab IMP Klima, Krka, Tajfun LIV, Iskratel, Wravor in Sberbank. Helios, Eti in Mebor so zastopali predstavniki, ki tudi sicer delujejo v Belorusiji, so povedali na zunanjem ministrstvu.

Menjava med državama se krepi
Blagovna menjava med Slovenijo in Belorusijo se je po podatkih Gospodarske zbornice Slovenije v zadnjih desetih letih večino časa krepila. Najvišja je bila leta 2014, ko je dosegla nekaj več kot 79 milijonov evrov, od tega smo v Belorusijo izvozili za 67 milijonov evrov blaga, lani pa je blagovna menjava zdrsnila na nekaj več kot 62 milijonov evrov, od česar je slovenski izvoz predstavljal 54 milijonov evrov.

Na ministrstvu menijo, da je bil lanski padec menjave povezan s pocenitvijo nafte in z devalvacijo beloruskega rublja, upočasnitvijo gospodarskih dejavnosti in razvojem odnosov med EU-jem in Rusijo. Za letos pričakujejo, da bo menjava zopet narasla.