Podjetje Alibaba je napovedalo največje prestrukturiranje v 24-letni zgodovini. Foto: Reuters
Podjetje Alibaba je napovedalo največje prestrukturiranje v 24-letni zgodovini. Foto: Reuters

Predsednik in glavni izvršni direktor Alibabe Daniel Žang je dejal, da bo prestrukturiranje vsakemu posameznemu podjetju omogočilo uresničevanje lastnih načrtov za zbiranje sredstev in lastno kotiranje na borzi. V družbi, ki ima sedež v mestu Handžov, so pojasnili, da je poteza namenjena "sprostitvi vrednosti za delničarje in spodbujanju tržne konkurenčnosti".

Delnice Alibabe so v ZDA po novici zrasle za osem odstotkov. Od konca leta 2020, ko je Kitajska začela izvajati stroge regulativne ukrepe v družbi, pa so padle za okoli 70 odstotkov.

Šest novih enot bo vključevalo Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group ter Digital Media and Entertainment Group. Vsako od šestih novoustanovljenih enot bosta vodila izvršni direktor in upravni odbor.

Glavna izjema pri prestrukturiranju je družba Taobao Tmall Commerce Group, ki upravlja eno največjih spletnih nakupovalnih platform na Kitajskem. Ta bo še naprej v celoti v lasti skupine Alibaba in ne bo kotirala na borzi.

Jack Ma se je nedavno prvič po več kot letu dni na Kitajskem pokazal v javnosti, ko je obiskal osnovno šolo v Hangdžovu. Foto: Reuters
Jack Ma se je nedavno prvič po več kot letu dni na Kitajskem pokazal v javnosti, ko je obiskal osnovno šolo v Hangdžovu. Foto: Reuters

Žang bo še naprej ostal prvi mož skupine Alibaba, ki bo po novem delovala po modelu holdinške družbe. Prav tako bo prevzel položaj izvršnega direktorja družbe Cloud Intelligence Group.

Jack Ma se je vrnil na Kitajsko

Alibaba se trenutno spopada s številnimi izzivi zaradi številnih regulatornih ukrepov doma in na tujem. Oblasti v Pekingu so med drugim leta 2020 v zadnjem trenutku ustavile načrtovano javno ponudbo delnic finančne podružnice Alibabe podjetja Ant Group, potem ko je ustanovitelj Alibabe Jack Ma kritiziral kitajske regulatorje. Leta 2021 so Alibabo zaradi domnevnih nepoštenih praks kaznovali z rekordno globo v višini 2,75 milijarde dolarjev.

Jack Ma je Kitajsko zapustil konec leta 2021, pred kratkim pa so ga opazili v osnovni šoli v mestu Hangdžov, kar je bil njegov prvi javni nastop na celinski Kitajski po več kot letu dni življenja v tujini.

Novi kitajski premier Li Čjang, ki vodi vladna prizadevanja za krepitev zasebnega sektorja, naj bi Jacka Maja že konec lanskega leta začel nagovarjati, naj se vrne v domovino, so za Reuters povedali viri, ki poznajo dogajanje.