V Skimarju so za svetovalne in odvetniške storitve v zadnjih šestih letih porabili 6,3 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
V Skimarju so za svetovalne in odvetniške storitve v zadnjih šestih letih porabili 6,3 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO

Kot omenjeno, Skimar, ko gre za višino tovrstnih stroškov, v slovenskem gospodarstvu ni osamljen primer. V Palomi so tako v dveh letih za svetovanje in odvetnike porabili 250.000 evrov, v Iskaemecu 300.000 evrov, v Giu okoli 60.000 evrov, poroča TV Slovenija. Ali so bili tako visoki stroški upravičeni, bodo revizorji najprej ugotavljali v Skimarju, in sicer za obdobje petih let, nato pa v Palomi in v še nekaterih družbah.

Jamnik: Če bodo ugotovljene nepravilnosti, bo Kad ukrepal
V ponedeljek poteče rok, do katerega se morajo prijaviti revizorske družbe, ki bi želele opraviti izredno revizijo v begunjskem Skimarju. Kot je znano, so se za izvedbo revizije odločili lastniki Skimarja na zadnji skupščini, in sicer po tem, ko je prišlo do razkritja visokih stroškov za svetovalne in odvetniške storitve.

In kaj se bo zgodilo, če bodo ugotovljene nepravilnosti? Predsednik uprave Kada Borut Jamnik pravi, da bo kapitalska družba v takšnem primeru izvedla vsa potrebna dejanja in sprožila ukrepe, "kot na primer odškodninske tožbe, pa tudi kazenske ovadbe proti odgovornim osebam v teh gospodarskih družbah".

Revizije bodo sicer davkoplačevalce stale nekaj 10.000 evrov.

S podjetji in Kadom služili predvsem dve odvetniški pisarni
Pojasniti velja še, da tudi Kad najema zunanje svetovalce, za katere na leto porabi okoli 400.000 do 500.000 evrov. V zadnjem obdobju sta od podjetij in Kada največ zaslužili odvetniški pisarni Planinšec in Vrečer. Jamnik, ki navaja, da je Kad prenehal poslovati z njima, sklepa, da "gre verjetno za povezane osebe" in upa, "da bodo tudi izredne revizije ugotovile, kako so zunanji svetovalci dobivali posel v teh gospodarskih družbah".

M. N.