Konstruktor ima že nekaj časa blokirane račune, od 8. avgusta pa je v prisilni poravnavi. Foto: MMC RTV SLO
Konstruktor ima že nekaj časa blokirane račune, od 8. avgusta pa je v prisilni poravnavi. Foto: MMC RTV SLO
Gradbeno podjetje Konstruktor gre v stečaj

Narok v zvezi z ugovorom zoper vodenje prisilne poravnave, ki ga je podal prisilni upravitelj Matjaž Polenčič, je Rebernikova končala po manj kot eni uri. V sodni dvorani mariborskega okrožnega sodišča pa je bilo tudi kar nekaj delavcev Konstruktorja.

Stečajni upravitelj bo Matjaž Polenčič
Stečajni postopek bo vodil Polenčič, ki je na obravnavi pojasnil, da je njegov glavni razlog za zahtevo stečaja prav neizplačilo plač okoli 250 zaposlenim, ki stavkajo že od 13. julija. Sodnica pa je od Majcenoviča želela slišati le odgovor na to, kdaj in kako namerava poplačati zaposlene.

Razloge vodstva podjetja, zaradi katerih to nasprotuje stečaju, je najprej pojasnila odvetnica Mojca Veljkovič. Majcenovič pa se je ob sodničinem vprašanju skušal izgovoriti na počasnost sodišča, ki še ni odločilo o večmilijonskih terjatvah mariborskega gradbenega podjetja, kar naj bi bil pogoj tako za izplačilo plač kot za zagon dela.

Majcenovič je stečaju najprej nasprotoval
Sodnica z njegovim odgovorom ni bila zadovoljna, spomnila je, da so postopki sodnega odločanja o izvršbah pač dolgotrajni, a zato delavci ne morejo čakati še leto dni, da bodo dobili svoj denar. Odločila se je za stečaj in prvemu možu Konstruktorju dejala, da od njega pričakuje nekaj "zdrave kmečke pameti", da temu ne bo nasprotoval in tako omogočil vsaj to, da delavci čim prej pridejo do svojih pravic.

Majcenovič je stečaju sprva nasprotoval, ko pa je sodnica vseeno razglasila stečaj, se je vendarle odločil, da njeni odločitvi ne bo ugovarjal in bo ta lahko takoj postala pravnomočna.

Polenčič, ki je sam dvakrat nasprotoval prisilni poravnavi, ker se v podjetju brez plač ne more delati, je bil z odločitvijo sodišča zadovoljen. Prepričan je, da se je z razglasitvijo stečaja rešila vsaj agonija zaposlenih, ki bodo že kmalu dobili navodila, kako uveljaviti svoje pravice. Delavci se bodo po prejemu odpovedi pogodb o zaposlitvi po preteku 15-dnevnega odpovednega roka lahko prijavili na zavodu za zaposlovanje.

Zaposleni zadovoljni z odločitvijo
Z odločitvijo sodnice so zadovoljni tudi zaposleni. Prvi sindikalist Mladen Kutnjak je dejal, da skoraj ne more verjeti, da jim je vendarle uspelo prekiniti agonijo. Že v torek se bodo prvič srečali s stečajnim upraviteljem, nato pa bodo delavcem pomagali pri urejanju vseh papirjev za prijavo na borzi in uveljavljanju drugih pravic. Na denar iz jamstvenega sklada bodo morali počakati še najmanj dva ali tri mesece, a si bodo prizadevali, da bi se to zgodilo čim prej.

Zatrdil je še, da njegove napovedi kazenskih ovadb zaradi oškodovanja podjetja zoper zdajšnje vodstvo ostajajo kljub uvedbi stečaja. Končna odločitev, koga vse namerava ovaditi, pa je odvisna od pogovora z odvetnikom, je pa že napovedal, da umazanega perila ne namerava prati v javnosti, kot to ta trenutek počnejo zdajšnji in nekdanji vodilni v podjetju.

Majcenovič pa je prepričan, da je sodnica očitno presodila, da ni pomembno, kako potekajo postopki v času plačilne nesposobnosti, ko se sicer natančno ve, kakšni so roki. Meni, da bi sodišče v takih primerih moralo o izvršbah pri enostavnih primerih absolutno odločiti prej, v tem primeru pa sodišču danes ne bi bilo treba odločiti o stečaju.

Gradbeno podjetje Konstruktor gre v stečaj