V Konstruktorju delavci le še čakajo na začetek stečaja. Foto: MMC RTV SLO
V Konstruktorju delavci le še čakajo na začetek stečaja. Foto: MMC RTV SLO
delavci, delavec, gradbinci
Delavci si želijo le, da bi jim omogočili delo. Foto: BoBo
delavci
Obljub imajo dovolj, zatrjujejo. Foto: MMC RTV SLO
Delavcem so povedali, da lahko paket pomoči dvignejo na Rdečem križu. Foto: MMC RTV SLO

Mislim, da se bomo morali v naši družbi v celoti sprijazniti, da bo delo in nova vrednost tista vrednota, ki nam bo zagotovila plače in boljše življenje. Če tega ne bomo doumeli, potem bo v Sloveniji še naprej tako slabo, kot je bilo do zdaj

Samo Majcenovič

Delavci mariborskega gradbenega podjetja Konstruktor, ki svojim zaposlenim že od maja dolguje plačilo plač in prispevkov, pred sedežem družbe spet opozarjajo na nevzdržne razmere, v katerih so se znašli. Že včeraj naj bi vodstvo poravnalo svoje obveznosti do njih, a se to ni zgodilo. Po najnovejših zagotovilih vodstva naj bi se to zgodilo danes.
"Računam, da bi lahko danes izplačali neizplačane plače in začeli delo. Včeraj sem te zadeve urejal, danes tudi še vodim te postopke. Če bom to izpolnil, ne vidim potrebe, da se vidimo (z delavci. op. p.), v nasprotnem primeru zagotovo," je danes zjutraj za MMC povedal direktor družbe Samo Majcenovič.

Besede so veter
A razočarani delavci temu ne verjamejo več. "Vsakokrat so novi izgovori, nove obljube, tako da ljudje absolutno ne verjamejo, da bodo danes videli ta denar, in so na koncu. Rekli so nam, da gremo lahko na Rdeči križ po neki paket, ampak lepo vas prosim. Doma imamo družine, treba je plačati položnice, zima je tu, treba bo kupiti tudi kurjavo," je položaj v Konstruktorju, kjer delavci že več mesecev stavkajo, opisal Franc.

"Moje mnenje je, da so v vodstvu patološki lažnivci. Če ti nekdo neko stvar desetkrat obljubi, pa je potem ne izpolni, je to čista laž in od laži se ne da živeti. Samo čakam, in vsi drugi, da gre podjetje v stečaj. Potem bomo vsaj prišli na borzo in prejeli tistih 300, 400 evrov in tako vsaj nekaj dobili. Če zdaj prekinem delovno razmerje, sem ostal brez vsega," razlaga, kako večina zaposlenih vidi zdajšnji položaj.

Brez službe, dostojanstva … vsega
Na strani delavcev je tudi območna sekretarka sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Breda Črnčec. "To je rekel že včeraj, pa tega ni bilo. Kako naj verjamemo, da danes bo. Lahko samo povem, da je bilo do zdaj danih na stotine obljub in vse so bile zavajajoče in lažne. Dejstvo je, da ljudje tako ne morejo živeti, ker so od maja brez vsega."

"To so zgodbe, da ti obstanejo besede in pamet. Morate vedeti, da so to družine, kjer je od enega delavca odvisna celotna družina. To je tudi po šest otrok, mama, ki nikjer ne dela … in so brez vsakega dohodka od maja. S tem, da je pred vrati šola, da je pred vrati zima.

Nihče ne ve, kaj pravzaprav pomeni živeti iz nič. Ti ljudje nimajo ničesar. Še dostojanstvo jim je bilo vzeto. In ni prav, da država ščiti samo lastnike kapitala ter bogate in delodajalce. Delavca, ki je najšibkejši člen in bi ga morala ščititi, pa ne ščiti nihče.
Če bi jim dali izredno odpoved in bi podjetje pozneje šlo v stečaj, ti ljudje pozneje ne bi dobili ničesar iz jamstvenega sklada. Kar je še edino, kar lahko pričakujejo, da bi lahko do nekega denarja prišli,"
je bila kritična do odziva oblasti. Meni, da tudi če bo vodstvo izplačalo plače, ne bi bilo veliko bolje, saj je družba izgubila posle.
Živijo na robu
Tudi Franc nam opiše, kako se prebijajo iz dneva v dan, kako se jim je poslabšalo življenje. "Ljudje živijo zelo slabo. Jaz imam k sreči zaposleno ženo, marsikdo pa ne. Vidi se tudi po statusu, ljudje prihajajo s kolesom ali pa kar peš. Tudi jaz sem zamenjal avtomobil za enega iz nižjega ranga. Živim od prihrankov, delno pa od tudi tega, kar zaslužim na črno. Nekako pač moram preživeti."
Kaj pa govorice, da naj bi eden izmed njegovih kolegov celo umrl od lakote? Pove, da prvič sliši za to, a vseeno so več njegovih sodelavcev že vrgli iz stanovanja, ker niso mogli plačati najemnine. Eden je celo spal v parku nekaj časa, doda.

"Škrtarimo na vseh straneh. Včasih smo celo šli na kakšen izlet, danes si na to ne upam niti pomisliti. Niti za bencin nimam," pove. Pojasni, da kurjavo za zimo nabira tako, da hodi od trgovine do trgovine, od skladišča do skladišča, če kje leži kak kos palete ali deske, ki jo lahko vzame, in to doma na roko žaga, saj, kakor pravi, varčujejo tudi z elektriko.

Na nasprotnih bregovih
Majcenoviča smo ob tem povprašali tudi, v kakšnih odnosih je z delavci. Odvrnil nam je, da so odnosi kolikor toliko dobri, upoštevajoč razmere. Pravi, da delavce ves čas obvešča in da je vedno med njimi, s čimer pa se ti ne strinjajo.

"Danes ga še nismo videli. On to stori prek posrednikov, prek časopisa, sindikata. Javlja se samo po telefonu, že včeraj se ni pokazal, ker se boji, ker laže. Da ureja zadeve, je govoril že prvič, da bo založil svoj denar, če bo treba, da bo dal svoje imetje na lizing, samo da bo lahko nam dal plače za delo," se je hudoval Franc.

A Majcenovič očitke na svoj račun vidi drugače. "Mislim, da se bomo morali v naši družbi v celoti sprijazniti, da bo delo in nova vrednost tista vrednota, ki nam bo zagotovila plače in boljše življenje. Če tega ne bomo doumeli, potem bo v Sloveniji še naprej tako slabo, kot je bilo do zdaj," je prepričan.

Zahteva za stečaj bo
Vodja prisilne poravnave v Konstruktorju Matjaž Polenčič je za naš portal pojasnil, da bo z zahtevo za stečaj počakal do jutri, ko se izteče uradni 15-dnevni rok za ugovor proti prisilni poravnavi.
Za to se je odločil, pravi, ker želi počakati, da bo lahko v obrazložitvi sodišču zajel vse dogodke, ki se bodo do takrat zgodili. Delavci se bodo tako očitno lahko vsaj rešili trenutne negotovosti, drugo pa je pod vprašajem.

Mislim, da se bomo morali v naši družbi v celoti sprijazniti, da bo delo in nova vrednost tista vrednota, ki nam bo zagotovila plače in boljše življenje. Če tega ne bomo doumeli, potem bo v Sloveniji še naprej tako slabo, kot je bilo do zdaj

Samo Majcenovič