Gurs bo začel prve izračune pošiljati s 1. februarjem. Foto: BoBo
Gurs bo začel prve izračune pošiljati s 1. februarjem. Foto: BoBo
Kako prijaviti napako na Gursu?
Nepremičninski davek bo obračunan 1. aprila

"Lastniki naj skušajo čim prej urediti svoje podatke, naj ne čakajo na informativne izračune, ki jih bodo prejeli do 1. februarja prihodnje leto," je na novinarski konferenci v Ljubljani pozval vodja uprave (Gurs) Aleš Seliškar.

Davek bo Gurs odmeril 1. aprila, davčni upravi pa ga bo poslal do 15. aprila. Ker pričakujejo večje število pripomb, na Gursu načrtujejo tudi možnost naročanja za termin v pisarnah geodetske uprave in na upravnih enotah, tako da naj bi bilo mest za urejanje podatkov dovolj. Poleg tega bodo sproti na spletu objavljali navodila za ureditev podatkov.

Lastniki lahko večino podatkov spremenijo prek spleta, za kar pa potrebujejo kodo, ki so jo prejeli ob prvem obveščanju o pripisani vrednosti nepremičnine. "Če ne takoj, bomo pa sčasoma, s primerjavo podatkov, lahko ugotovili, katere podatke je lastnik spremenil tako, da ne izkazujejo dejanskega stanja," je dejal Seliškar. Lastniki, ki niso evidentirali nepremičnine, pa bi jo morali, bodo obdavčeni tudi za to obdobje, hkrati jim grozi še kazen.

Uredite tudi podatke v drugih evidencah
Seliškar je ob tem lastnikom predlagal tudi, naj pravočasno začnejo urejati tudi podatke v drugih evidencah, kot je pravilen vpis lastništva v zemljiški knjigi in vpis osebne služnosti, s katero bo davek plačal imetnik osebne služnosti, a po 0,15-odstotni stopnji. Gurs svetuje tudi pravilno prijavo bivališča na upravni enoti (npr. v večstanovanjski stavbi s prijavo na številko stanovanja, ne le s hišno številko).

Glede sakralnih objektov je Seliškar opozoril, da bodo davka oproščeni le objekti v lasti registriranih verskih skupnosti, ne pa tudi zasebni lastniki npr. kapelic.

Pritisnili bodo črnograditelje
Nelegalne gradnje, za katere je izdana pravnomočna odločba, bo zadel trikratnik osnovne davčne stopnje, določene za posamezno skupino nepremičnin. Na to tudi enoletni moratorij na izvršbo odločb o rušenju ne bo vplival, je zatrdil Seliškar.

Davčna osnova bodo podatki v registru nepremičnin, kot so bili indeksirani letos jeseni. Naslednja indeksacija je - če se bodo tržne cene za posamezne vrste nepremičnin na posameznih območjih spremenile za več kot 10 odstotkov - predvidena v drugi polovici leta 2014, je povedal direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin Dušan Mitrović.

Predvidene so tudi spremembe zakona o množičnem vrednotenju, in sicer tako, da bo v posebnih primerih, podrobnosti še niso znane, mogoča tudi individualna cenitev nepremičnine. Okvirno pa naj bi bilo sicer dogovorjeno, da bo mogoče po prejemu davčne odločbe poslati zahtevek za upoštevanje izjemnih okoliščin na Durs in da bodo te izjemne okoliščine - npr. konstrukcijske napake, požari - presojale posebne strokovne komisije, ki jih bo imenovala vlada.

Gurs tudi podaljšuje rok za prijavo najemnih poslov v evidenco trga nepremičnin s 15. decembra do 31. marca 2014.

Kako prijaviti napako na Gursu?
Nepremičninski davek bo obračunan 1. aprila