Vzpostavljeni bosta dve novi letalski povezavi. Foto: BoBo
Vzpostavljeni bosta dve novi letalski povezavi. Foto: BoBo

Na letošnji javni razpis za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije je ministrstvo prejelo 10 vlog letalskih prevoznikov, ki ohranjajo in vzpostavljajo nove redne letalske linije z destinacijami v Evropi in zunaj nje. Na podlagi razpisa bo tako ministrstvo v vrednosti 1,8 milijona evrov sofinanciralo letalske prevoznike Deutsche Lufthansa, Swiss International Air Lines, Brussels Airlines, Flydubai, Air Serbia, Tomontenegro, Turkish Airlines, Easyjet, Wizzair in LOT. Vsi te bodo opravili več kot 700 poletov med Ljubljano in drugimi državami.

Tako bodo podprte obstoječe letalske linije osmih letalskih družb, vzpostavljeni bosta dve novi letalski povezavi – Ljubljana z Dubajem in letališčem London Gatwick. "Smo izvozno usmerjeno gospodarstvo in lahko konkuriramo samo tako, da so naši gospodarstvenice in gospodarstveniki tudi fizično prisotni na svetovnih trgih, kar nam zagotavljajo ravno redne in zanesljive letalske linije," je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han in poudaril, da je za Slovenijo vitalnega pomena, da je vključena v svetovne tokove.

Cilj subvencioniranja je med drugim ohraniti obstoječe redne mednarodne letalske linije

"Zavedamo se, da bo vrnitev vseh letalskih linij in vzpostavitev novih dolgotrajnejši proces, s subvencijo pa smo vendarle naredili ustrezne korake za ohranitev mednarodne povezljivosti, ne samo turizma, ampak celotnega slovenskega gospodarstva," je še dejal Han, ki meni, da so dobre letalske povezave še toliko pomembnejše v času poletne turistične sezone. Tako želijo v Slovenijo privabiti tudi čim več tujih gostov.

Subvencioniranje letalskih prevozov naj bi se do zdaj izkazalo za uspešen ukrep pri zagotavljanju letalske povezljivosti. Gre za subvencioniranje linij, ki so za Slovenijo in njeno gospodarstvo strateško pomembne in ki nudijo dobro povezljivost države z Evropsko unijo ter svetom.

Cilj subvencioniranja je ohraniti obstoječe redne mednarodne letalske linije, spodbuditi ponovno vzpostavitev rednih letalskih linij prevoznikov, ki so zaradi posledic pandemije covida-19 že prenehali leteti v Slovenijo, ter k letenju v Slovenijo spodbuditi tudi nove letalske prevoznike. Redne in zanesljive letalske linije namreč niso pomembne samo za slovenske državljane, temveč tudi za tujce, ki želijo nadaljevati gospodarsko ali turistično dejavnost v Sloveniji.