Foto: BoBo
Foto: BoBo

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je ob predstavitvi spodbud gospodarstvu na novinarski konferenci povedal, da bodo s partnerskimi organizacijami gospodarstvu, turizmu in športu ponudili za 672,4 milijona evrov razvojnih spodbud, od katerih bo po njegovih pojasnilih 339 milijonov evrov razpisanih neposredno pod pristojnostjo ministrstva.

Gospodarstvu bodo med drugim pomagali v dveh premogovnih regijah, Savinjsko-Šaleški in Zasavski regiji, ki jima bodo namenili 83 milijonov evrov. "Pomembno bomo podprli podjetništvo ter raziskave, razvoj in inovacije v vrednosti 90 milijonov evrov, za energetsko učinkovitost bomo namenili 51 milijonov evrov, rokodelstvu bodo letos prvič namenili finančne podpore v višini 1,3 milijona evrov," je nanizal Han.

Zagnal se bo nov, večji sveženj finančnih instrumentov

Generalna direktorica direktorata za razvojna sredstva Sibil Klančar je pojasnila, da bodo zagnali nov, večji sveženj finančnih instrumentov. Vzpostavili bodo enega ali dva holdinška sklada, ponujali ugodna posojila, garancije in lastniško financiranje, je dejala.

"Letos bomo ponovno znatno podkrepili investicijska vlaganja v podjetjih, govorim predvsem o osnovnih sredstvih, o opremi in strojih za višjo produktivnost, skupaj bo tega več kot 130 milijonov evrov," je poudarila.

Sredstva za spodbujanje uvajanja okoljskih znakov za ponudnike v gostinstvu in turizmu

Na področju turizma bodo po besedah generalne direktorice direktorata za turizem Dubravke Kalin razpisali sredstva za spodbujanje uvajanja okoljskih znakov za ponudnike v gostinstvu in turizmu, in sicer v skupni vrednosti 300.000 evrov. V skladu z lanskim dobrim načinom delovanja bodo razpisali tudi sredstva za spodbujanje turističnih naložb za pripadnike avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem, in sicer v skupni vrednosti 250.000 evrov.

Javni poziv za rokodelske centre je že objavljen

Generalna direktorica direktorata za notranji trg Karla Pinter je predstavila spodbude s področja rokodelstva. Javni poziv za rokodelske centre je že objavljen, na podlagi poziva pa bo ministrstvo izbralo tiste, ki bodo nosilci podpornega okolja. Ministrstvo bo z njimi sklenilo pogodbe v skupni vrednosti 350.000 evrov, je pojasnila. Nov javni razpis za rokodelce načrtujejo tudi v drugi polovici leta.

Spodbujali bodo tudi lesarstvo. Kot je pojasnil generalni direktor direktorata za lesarstvo Darko Sajko, bodo v prvi polovici leta z namenom zagotavljanja kontinuitete ponovno objavili razpis za mikro spodbude v lesarstvu. Do sredine leta načrtujejo objavo še dveh novih razpisov, s katerima želijo po njegovih besedah spodbuditi uvajanje raziskav in razvoja, tudi v drugi polovici leta načrtujejo pripravo nekaj novih razpisov. Prav tako sta predvidena dva nova razpisa s pomočjo evropskih sredstev, in sicer prvi za razvoj novih produktov, drugi pa za vpeljavo poslovnih modelov v podjetja.

"Dvig produktivnosti je dosegljiv"

Generalni direktor direktorata za industrijo, podjetništvo in internacionalizacijo Jernej Salecl se je dotaknil dviga produktivnosti. "100.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega je ambiciozen cilj, ki pa je po našem mnenju dosegljiv, a le, če ga kot svojega iskreno vzamejo vsi deležniki, ki so del tega procesa, tako podjetja z njihovimi zaposlenimi, družba kot celota kot državni aparat," je dejal.

Ta proces po njegovih besedah ne terja samo spremembe v organizaciji in kulturi podjetij, temveč tudi v dojemanju in sprejemanju podjetništva in podjetniške miselnosti kot take. Po njegovih besedah bo na voljo veliko sredstev in razpisov, je pa poudaril, da bodo nekateri veljali v daljšem časovnem obdobju.

Minister Han je dejal še, da je dobro delujoče gospodarstvo temelj vsake države in da dviguje socialno sliko v državi. Verjame, da bodo s spodbudami uspešni tudi letos. "Lani smo uspešno zaključili kohezijsko obdobje 2014–2020, uspešno smo počrpali 99 odstotkov sredstev. V celotnem osemletnem obdobju smo iz tega naslova investirali 848 milijonov evrov, sofinancirali smo več kot 20.000 projektov, kar se nam zdi dobra številka," je dejal.