Podjetje, ki ga vodi Matevž Turk, naj bi imelo do 130 milijonov dolgov. Dve družbi sta zaradi tega že vložili zahtevo za stečaj. Foto: NN
Podjetje, ki ga vodi Matevž Turk, naj bi imelo do 130 milijonov dolgov. Dve družbi sta zaradi tega že vložili zahtevo za stečaj. Foto: NN

Lokainvest se je s predlogom za začetek stečaja pridružil podjetju Smart Com, ki je zahtevo podal že oktobra. Po besedah direktorja škofjeloške družbe Aleksandra Schare so se za potezo odločili, ker jim T-2 ne plačuje velikega dolga. Po poročanju časopisa Dnevnik naj bi znašal že šest milijonov evrov, neizplačila pa naj bi družbi povzročala velike težave. "Zadeva se ni urejala in se ne ureja, čeprav je bilo kar nekaj obljub, da se bo uredila," je dejal Schara in dodal, da jim ni preostalo nič drugega. Podjetji sodelujeta že štiri leta, Lokainvest je za T-2 kupoval lokacije za telekomunikacijska vozlišča.

T-2 vložil ugovor zoper predlog stečaja
Kot smo zapisali, je predlog za stečaj vložil tudi Smart Com, T-2 naj bi mu bil dolžan štiri milijone evrov. A v mariborskem telekomunikacijskem podjetju menijo, da je predlog neutemeljen, zato so že konec preteklega meseca vložili ugovor. Narok za obravnavo bi moral biti razpisan v enem mesecu od prejetja ugovora. V Smart Comu so medtem za Finance pojasnili, da se z upravo T-2-ja in lastniki dogovarjajo o dinamiki oziroma obliki plačila zapadlih ter priznanih terjatev.

Podjetje T-2 je bilo ustanovljeno leta 2004 in danes ponuja dostop do medmrežja, IP-televizijo ter telefonijo, tudi mobilno. Večinski lastnik podjetja je mariborska finančna družba Zvon Ena Holding. Ta naj bi prek številnih dokapitalizacij, pri katerih naj bi šlo za pretvorbo dolgov v lastniške deleže, prišla že do 92-odstotnega deleža v T-2. Šest odstotkov naj bi imel Finetol, dva pa mali vlagatelji.

Iz T-2-ja so sporočili še, da po zadnji cenitvi iz junija 2009 njihova vrednost znaša 410 milijonov, dolgovi pa naj ne bi presegali 130.

Bo stečaj zahteval tudi Gratel?
Časnik Finance se sprašuje, ali bo zahtevo za stečaj vložila tudi družba Gratel. Družbo Lokainvest namreč obvladuje peti najbogatejši Slovenec Jurij Krč, ki ima v lasti tudi Gratel. Ta je kot graditelj telekomunikacijskega omrežja obenem najpomembnejši partner T-2-ja in s tem verjetno tudi največji upnik.

Kot so danes pojasnili v Gratelu, oktobra novoimenovani direktor Darko Jakofčič po primopredaji še vedno pregleduje dokumentacijo o finančnem položaju družbe. "Kakšna bo potem odločitev za naprej, se ta hip še ne ve, bo pa v nekaj dneh znana," so povedali. Dolg T-2-ja Gratelu naj bi znašal nekaj deset milijonov evrov.