Luka Koper je v obsežnem naložbenem ciklusu. Foto: BoBo/Borut Živulović
Luka Koper je v obsežnem naložbenem ciklusu. Foto: BoBo/Borut Živulović

Del posojila je namenjen končanju gradnje treh zbiralnikov za tekoče tovore na drugem pomolu, vsak z zmogljivostjo 20.000 kubičnih metrov. Vse zmogljivosti zbiralnikov so bile že vnaprej zakupljene, so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Luke Koper.

Del posojila pa bo namenjen za nabavo nove opreme na področju zabojnikov, ki so za Luko Koper strateški tovor. Prejšnji teden sta v Koper že prispeli dve novi t. i. RMG-dvigali (mostni dvigali na tirnicah), ki bosta služili pretovoru zabojnikov na vagone.

Nova dvigala (v načrtu je nabava še tretjega prihodnje leto) so električna, do okolja prijaznejša, premikajo se po tirih, zato so hitrejša in zmogljivejša ter bodo po pojasnilih Luke omogočala dvig produktivnosti in povečanje zmogljivosti na kontejnerskem terminalu.

Luka Koper je sicer naročila tudi že dve zmogljivejši obalni dvigali tipa super-post-panamax, ki bosta omogočili pretovor tudi z največjih kontejnerskih ladij (po zaključenem podaljšanju prvega pomola še za 100 metrov pa bo družba naročila še dve taki dvigali).

Med novo opremo za povečanje zmogljivosti kontejnerskega terminala sodi tudi sedem novih RTG-dvigal (mostna dvigala na pnevmatikah), ki so prav tako električna, manj hrupna in do okolja prijaznejša.

Na nezavarovani osnovi
Banka Koper je dolgoročno posojilo po pojasnilih Luke Koper odobrila na nezavarovani osnovi, pogodba pa vsebuje finančne zaveze, ki bistveno ne odstopajo od finančnih zavez že sklenjenih posojil.

Luka Koper je v obsežnem naložbenem ciklusu. Samo v kontejnerski terminal bo v prihodnjih štirih letih vložila več kot 230 milijonov evrov (poleg nove opreme, podaljšanja pomola in dodatnih terminalskih tirov še dodatne skladiščne površine), kar bo letno zmogljivost pretovora povečalo z današnjih 950.000 na 1,3 milijona kontejnerskih enot.