Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Pritisk je ogromen. Prihaja nova žetev, ukrajinski silosi pa so polni," je v Rigi ob vrhu Pobude treh morij dejal predsednik uprave reškega pristanišča Duško Grabovac. Ruska mornarica namreč kot odgovor na gospodarske sankcije EU-ja zoper Rusijo zapira pristanišča, iz katerih je Ukrajina izvažala žitarice. Trgovci zato iščejo alternativne poti, med katerimi je tudi Reka.

"Poizvedbe so vsakodnevne. Pri tem je treba upoštevati zmogljivost silosa v Luki Rijeka, ki znaša 55.000 ton," je povedal Grabovac in dodal, da bi bili glede na povpraševanje polni, tudi če bi imeli trikrat večje zmogljivosti.

Po besedah predsednika uprave reškega pristanišča je težava tudi pomanjkanje vagonov, zato iščejo druge načine pretovarjanja. Med njimi so velike vreče, zabojniki in barke, ki potujejo od Romunije do Reke. Žito bo kmalu začelo prihajati v to hrvaško mesto, prednost pa bodo imeli tisti trgovci, ki ga bodo lahko hitreje odpeljali, da bodo sprostili prostor za novega.

Poleg tega, da morajo v Luki Rijeka zadostiti tudi potrebam dosedanjih strank, jih omejujejo tudi dela v pristanišču, zato v drugi polovici leta ne bodo sprejemali ladij, težjih od 15.000 ton.
Ukrajina je po podatkih Združenih narodov v letu 2019 izvozila 16 odstotkov svetovnih zalog koruze in 42 odstotkov sončničnega olja.

Tudi v Kopru več povpraševanja

Jadranska pristanišča Reka, Trst in Koper so po blokadi pristanišč v Črnem morju za trgovce najprivlačnejša, ker so najbližje končnim ciljem, med njimi tudi Afriki.

Z večjim povpraševanjem za pretovor oziroma skladiščenje žita iz Ukrajine se soočajo tudi v Luki Koper, a imajo trenutno vse zmogljivosti zasedene.