Foto: BoBo
Foto: BoBo

Banka OTP je v zadnjih letih že krepila svojo prisotnost na Balkanu; kupila je večje banke na Hrvaškem, v Srbiji in nekaterih drugih državah, piše Reuters. V Sloveniji ima OTP v lasti že SKB banko, če bi ji prevzem uspel, pa bi Nova KBM skupaj z SKB-jem s prvega mesta na trgu izrinila NLB.

Nova KBM bi bila lahko OTP-ju prodana skoraj po knjigovodski vrednosti, navaja Reuters. Pogovori tečejo, končne odločitve pa še ni.

Časnik Finance je v sredo poročal, da banka OTP že pregleduje Novo KBM. Madžari so v začetku preteklega leta že prevzeli v upravljanje banko SKB, ki so jo kupili od francoske Societe Generale.

Če bi se izšel še prevzem Nove KBM, bi nastala največja banka v Sloveniji – po lanski bilančni vsoti bi imela dobrih 29 odstotkov trga, navajajo Finance.

Sorodna novica Pol leta po nakupu: Abanka in Nova KBM sta postali eno

Nova KBM, ki je lani izvedla združitev z nekdanjo Abanko, je leto 2020 končala s čistim dobičkom v višini 208,9 milijona evrov. Čisti dobiček skupine, ki jo ob banki sestavljata odvisni družbi Summit Leasing Slovenija in Anepremičnine, je dosegel 210,8 milijona evrov.

Doseženi donos na kapital po obdavčitvi je ob koncu leta 2020 znašal 21,59 odstotka na ravni skupine in 21,42 odstotka na ravni banke. Količnik kapitalske ustreznosti na skupni kapital je ostal visok in za skupino znašal 20,68 odstotka, za banko 16,67 odstotka. Nova KBM zaposluje okoli 1400 ljudi.