Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ta podjetja so odprla račune pri banki Gazprom, proti kateri niso uvedene sankcije, ta pa menja evre za rublje in s tem plača plin, je razložil med petkovim obiskom v Lendavi. Tam je sicer obiskal madžarsko manjšino v Sloveniji in se sestal z vnovič izvoljenim poslancem madžarske narodne manjšine Ferencem Horvathom in županom Lendave Janezom Magyarjem.

Ob tem je minister zavrnil, da bi Madžarska kršila dogovorjene sankcije EU-ja, ker je privolila v ruske zahteve, da bo plin plačevala v rubljih. "Ni res, da so drugi to zavrnili, so le manj odprti glede tega," je dejal, odgovornost za "zmedo" pa pripisal "prevladujočim mednarodnim medijem", ki da "načrtno izkrivljajo resnico".

"Lahko imamo politične razprave glede tega, da potrebujemo druge energetske vire ali kako pomembna je neodvisnost od ruskega plina, vendar pa ne moremo kupovati plina na ideoloških ali filozofskih osnovah, gre za fizični proces," je dejal.

"Če bi lahko uvažali od drugod, bi to počeli, vendar pa bi za to morali odkriti nova nahajališča plina in zgraditi nove plinovode," je dejal Szijjarto. "Ne moremo ogrevati stanovanj s političnimi izjavami," je še dodal.

Gazprom Bolgariji in Poljski ne dostavlja več plina
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sorodna novica Rusija med invazijo v Ukrajini podvojila zaslužek od prodaje energentov EU-ju

Von der Leyen: Gre za kršenje pogodbe

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sicer v sredo opozorila, da predstavlja plačevanje ruskega plina v rubljih, če to ni predvideno v pogodbi, kršenje sankcij EU-ja proti Rusiji. Tedaj je ruski plinski dobavitelj Gazprom ustavil dobave plina Poljski in Bolgariji, ker nista privolili v to, da bi plin plačevali v rubljih.

"Naše smernice so zelo jasne. Plačevanje v rubljih, če to ni predvideno v pogodbi, predstavlja kršenje naših sankcij," je poudarila von der Leyen.

Pojasnila je, da je okoli 97 odstotkov pogodb o dobavi ruskega plina v evrih ali dolarjih. Rusko zahtevo za plačevanje v rubljih je označila za enostransko potezo, ki je v nasprotju s pogodbami. Podjetja, ki imajo pogodbe v evrih oziroma dolarjih, po njenih besedah ne smejo privoliti v ruske zahteve. "To bi predstavljalo kršitev sankcij in s tem veliko tveganje za podjetja," je poudarila.

Rusija je v dveh mesecih invazije v Ukrajini s prodajo plina, nafte in premoga državam samo Evropske unije zaslužila 44 milijard evrov. Kljub zmanjšani količini izvoza je zaradi višjih cen energentov mesečni zaslužek podvojila, kažejo izsledki raziskave neodvisnega analitičnega Centra za raziskave energije in čistega zraka (CREA).

Ruski poker z energenti