Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prejšnji mesec je bilo tako prijavljenih 77.855 brezposelnih ljudi, kar na mesečni ravni predstavlja 0,5-odstotno, na letni pa 1,7-odstotno rast.

Marca se je na novo registriral 7848 ljudi, kar je 51,7 odstotka več kot februarja in 56,2 odstotka več kot marca lani, sporoča zavod za zaposlovanje.

Med njimi je bilo 3320 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 450 iskalcev prve zaposlitve, 103 brezposelnih zaradi stečajev in 2441 trajno presežnih delavcev.

Prav število zadnjih posebej izstopa. V mesečni primerjavi se je zvišalo za 200,2 odstotka, v letni pa za 211,4 odstotka.

Med presežnimi delavci je bila skoraj tretjina takih, ki jim je delovno razmerje prenehalo v gostinstvu, sledijo tisti iz predelovalnih dejavnosti in trgovine.

V primerjavi s februarjem se je sicer povečalo tudi število stečajnikov (+47,1 odstotka), in tistih, ki jim je prenehala zaposlitev za določen čas (+26,1 odstotka).

Od 7477 brezposelnih, ki jih je marca zavod odjavil iz evidence, pa se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 6033 ljudi, kar je sicer 3,4 odstotka več kot februarja, a 20,1 odstotka manj kot marca lani.

Podatki po območjih

Kot so še pojasnili v zavodu, se je prejšnji mesec v mesečni primerjavi brezposelnost povečala v sedmih območnih službah, najbolj v kranjski (+3,1 odstotka), novogoriški (+2,8 odstotka) in velenjski (+2,3 odstotka). Manj brezposelnih je bilo v območnih službah Sevnica (–0,4 odstotka), Ptuj (–1,1 odstotka), Celje (–1,3 odstotka), Novo mesto (–1,7 odstotka) in Murska Sobota (–4,4 odstotka).

Posledica poslabšanja gospodarskih razmer v letošnjem marcu je tudi porast števila brezposelnih v primerjavi z lanskim marcem. Nižjo brezposelnost kot pred letom sta imeli v preteklem mesecu le še območni službi Ljubljana in Nova Gorica. Največje medletno povečanje so imele območne službe Kranj, Velenje in Ptuj.

V prvem trimesečju padec brezposelnosti

Delodajalci so marca zavodu sporočili 7393 prostih delovnih mest, kar je 34,7 odstotka manj kot februarja in 45,3 odstotka manj kot marca 2019. Največ jih je bilo iz gradbeništva, predelovalnih dejavnosti ter zdravstva in socialnega varstva.

V prvem trimesečju letošnjega leta je bilo medtem na zavodu v povprečju prijavljenih 78.393 brezposelnih, kar medletno predstavlja dvoodstotni padec.

Zavod je ob tem povzel še podatke državnega statističnega urada o stopnji registrirane brezposelnosti – zadnji so na voljo za januar, ko je bila pri dveh odstotkih. To je bilo 0,5 odstotne točke več kot decembra lani in 0,4 odstotne točke manj kot januarja lani.