Svet zavoda je še tretjič za direktorja imenoval Papeža. Potrditi ga mora še vlada. Foto: BoBo
Svet zavoda je še tretjič za direktorja imenoval Papeža. Potrditi ga mora še vlada. Foto: BoBo

Na razpis za generalnega direktorja so se prijavili trije kandidati. Poleg dozdajšnjega generalnega direktorja sta se prijavila še Matjaž Muršec in Peter Petrovčič. Zavod je razpis objavil 25. januarja, rok za prijavo pa se je iztekel 4. februarja. Za generalnega direktorja Zpiza je lahko imenovan slovenski državljan, ki ima univerzitetno izobrazbo družboslovne smeri in najmanj osem let ustreznih delovnih izkušenj na podobnih delovnih mestih.

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je na seji sklenil še, da se uskladijo tudi pokojnine - te bodo tako višje za 0,1 odstotka, kolikor je bila lanska povprečna mesečna bruto plača višja od predlanske.

To je prva uskladitev pokojnin po februarju 2011, ko se jih je večina povišala za 0,4 odstotka, manjši del, med drugim za tiste, ki so se upokojili po 1. januarju 2010, pa za odstotek.

Prvič imenovan marca 2005
Marijan Papež, rojen leta 1961, je po izobrazbi pravnik. Pred začetkom prvega mandata na čelu Zpiza je delal na mariborski območni enoti Zpiza, kjer je bil od leta 1994 direktor enote. Od leta 1992 do 2001 je bil član upravnega odbora Zpiza. Za generalnega direktorja zavoda v prvem mandatu, ko se je na razpis prijavilo kar devet kandidatov, ga je takratna skupščina Zpiza imenovala marca 2005. Za generalnega direktorja za drugi mandat, ko se je za to mesto potegoval skupaj z nekdanjim ministrom za delo Janezom Drobničem, ga je svet zavoda imenoval 17. februarja 2009.

K imenovanju mora dati soglasje še vlada. Papežev tretji mandat na čelu zavoda bo sicer začel teči 12. aprila.