Meractor bo moral nekoliko spremeniti odnos do dobaviteljev. Foto: MMC RTV SLO
Meractor bo moral nekoliko spremeniti odnos do dobaviteljev. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, je šlo za postopek domnevne zlorabe prevladujočega položaja na nabavnem trgu izdelkov vsakdanje rabe. Največji slovenski trgovec naj bi pri tem podpis pogodb z dobavitelji pogojeval z zahtevo po številnih pogodbenih bonitetah in visokih rabatih. Skupno štirinajst zavez se nanaša na različne vidike urejenja odnosov z dobavitelji izdelkov vsakdanje rabe ter poročanja uradu o teh zadevah. Zaveze veljajo za obdobje petih let, objavljene pa bodo tudi na spletnih straneh družbe. Poleg tega bo moral "najboljši sosed" o izpolnjevanju zavez redno poročati v revidiranih letnih poročilih.

Kot je znano, je varuh konkurence Mercatorjeve zaveze na spletni strani objavil že 1. julija, nato pa vse zainteresirane pozval k morebitnim pripombam.

Mercatorju 90 dni za poravnavanje plačil
Skladno z zavezami bo Mercator po novem plačila poravnal v največ 90 dneh, roki za poravnave obveznosti dobaviteljev pa ne bodo krajši od 30 dni. Zamudne obresti bodo za obe strani enake, odnosi z dobavitelji pa se bodo urejali le v pisni obliki. Dogovori bodo potekali o dveh vrstah rabatov, pogodbenem in logističnem. Za pretekla obračunska obdobja višine rabatov ne bodo spreminjali.

Prav tako bodo določene storitve, ki jih bo Mercator nudil dobaviteljem v zameno za plačilo nadomestila. Vključevale bodo stroške za ravnanje z odpadno embalažo, a ne za izdelke trgovske znamke družbe, stroške za oglasne aktivnosti, za trženje prodajnega prostora ter za uvajanje novih izdelkov. Nadomestila bodo za vse dobavitelje enaka, za že opravljene storitve pa se ne bodo spreminjala.