Prizor s protesta ob robu blokade Luke Koper, ki je bila - tako pravijo v upravljavskem podjetju - nenapovedana in zato tudi nepreprečljiva. Foto: Radio Koper
Prizor s protesta ob robu blokade Luke Koper, ki je bila - tako pravijo v upravljavskem podjetju - nenapovedana in zato tudi nepreprečljiva. Foto: Radio Koper

V koprskem pristaniškem podjetju odgovarjajo, da je šlo za spontan, nepričakovan in nepredvidljiv dogodek z elementi višje sile, ki ga niso mogli preprečiti, tako da je njihova odgovornost za morebitno škodo izključena.

Tudi zaradi Luke Koper v DZ-ju poteka interpelacija infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča.

Terjajo jo tudi Slovenske železnice
V Luki Koper (LK) potrjujejo, da so prejeli nekaj neuradnih oziroma "neutemeljenih napovedi škodnih zahtevkov" in jih ustrezno obravnavali. To velja tudi za zahtevek Slovenskih železnic (). Tam so že med blokado povedali, da imajo zaradi dogajanja v Luki za 700.000 evrov izgube na dan. Generalni direktor Dušan Mes pravi, da so Luki poslali odškodninski zahtevek in vabilo na sestanek. "To je stvar dveh strank, da se dogovorita na čim bolj miren način," je izjavil Mes.

LK: Blokade ni bilo mogoče preprečiti
V Kopru trdijo, da je bila prekinitev dela spontana in da zaposleni o njej niso nikogar vnaprej obvestili, zato je tudi ni bilo mogoče preprečiti. Blokada po njihovem mnenju tudi ne bo vplivala na poslovne rezultate družbe ali skupine.
V Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki upravlja večinski državni delež v LK-ju, kljub temu vztrajajo pri oceni poslovne škode. Nadzorni svet pristaniške družbe so, kot so sporočili, že v začetku julija pozvali, naj se opredeli do nastale škode, ki je posledica zaustavitve delovnih procesov, in do odgovornosti zanjo. Določena pojasnila je SDH prejel, nekatera pa še pričakuje. Konkretne vsebine pojasnil na holdingu ne komentirajo.

Pristanišče je bilo blokirano zaradi napovedane zamenjave nadzornikov. Slovenski državni holding je predlog še pred začetkom skupščine delničarjev umaknil, predsednik njegove uprave pa odstopil.