Vprašanje energetskih izkaznic je bilo pri sprejemanju novega energetskega zakona v medijih zelo izpostavljeno. Vlada je nato sprejela uredbo o določitvi najvišjih cen za izdajo energetske izkaznice. Foto: BoBo
Vprašanje energetskih izkaznic je bilo pri sprejemanju novega energetskega zakona v medijih zelo izpostavljeno. Vlada je nato sprejela uredbo o določitvi najvišjih cen za izdajo energetske izkaznice. Foto: BoBo
Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je za energetsko izkaznico za svojo stavbo plačalo 900 evrov, je dejal minister Omerzel. Foto: BoBo

Kot se je izkazalo, je stavba ministrstva glede porabe energije kar učinkovita, je povedal minister. To je pričakovano, saj je zgradba dokaj nova, je dejal. Napovedal je, da bodo pri porabi toplotne energije, torej energije za ogrevanje, in električne energije z mehkimi ukrepi na letni ravni prihranili 25.000 evrov.

"Za to energetsko izkaznico stoji resna dokumentacija. Te številke bomo dosegli z ozaveščanjem uporabnikov in na drugi strani z določenimi tehničnimi ukrepi," je povedal Omerzel.

Bo cena "daleč pod en evro na kvadratni meter"?
Celotnih izračunov, koliko bodo stale energetske izkaznice za vse stavbe, ki jih upravlja vlada, še nimajo. Energetsko izkaznico za infrastrukturno ministrstvo je izdelalo podjetje Ilkon. Izvedli so razpis, na katerega je prispelo več ponudb, izbrali pa so najugodnejšo, je zagotovil Omerzel. Cene v ponudbah so se gibale od 900 evrov do 5.000 evrov, je povedal, ni pa izračunal, koliko pri njihovi izkaznici znaša cena na kvadratni meter. Glede na ceno, torej 900 evrov, sicer sklepa, da znaša "daleč pod en evro na kvadratni meter".

Omerzel je spet izrazil prepričanje, da so energetske izkaznice prava pot in da se bodo njihove cene gibale v okvirih, ki so sprejemljivi za lastnike. Spomnil je, da energetska izkaznica ni obvezna za vse. "Narediti jo morajo tisti, ki dajo stanovanja v najem za več kot eno leto ali če pride do prodaje nepremičnin," je povedal.

Minister verjame v učinkovito rabo energije, pri čemer so pomembne energetsko učinkovite stavbe in ozaveščenost ljudi, da zelo veliko energije porabimo brez potrebe. "To je sporno tudi z okoljskega vidika. Tega se moramo ljudje zavedati in iti na to pot, da bo učinkovita raba energije naša prioriteta in - kar je ključni cilj - da smo dolgoročno nizkoogljična družba," je še dejal.

TRS: Porabimo preveč energije
Ob današnjem dnevu sta se oglasila tudi Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije in Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS, ki sta opozorila, da Slovenija letno uvozi za dve milijardi evrov energentov, zlasti fosilnih, medtem ko porabimo 54 odstotkov energije na enoto bruto domačega proizvoda več od evropskega povprečja.

"Dejansko po nepotrebnem vsako leto dobesedno zažgemo 650 milijonov evrov," so zapisali v stranki in gibanju. Za približno polovico čezmerne porabe energije je po njihovem mnenju krivo nespametno trošenje, drugo polovico pa bi lahko prihranili z ukrepi učinkovite rabe energije.