Sindikat je napovedla, da bodo pravico iskali na vrhovnem sodišču. Foto: Reuters
Sindikat je napovedla, da bodo pravico iskali na vrhovnem sodišču. Foto: Reuters

Sodišče je tako ugodilo zahtevi letalske družbe, ki je nasprotovala stavki. V obrazložitvi je navedlo, da je prav sindikat odstopil od nadaljnjih pogajanj, ko ni bil sprejet njihov predlog nove kolektivne pogodbe. Poleg tega je sodišče presodilo, da je imela letalska družba po izteku veljave prejšnje kolektivne pogodbe resen namen pri pogajanjih in je k njim večkrat pozvala tudi sindikat.

V sindikatu so že pred razglasitvijo odločitve prvostopenjskega sodišča napovedali, da bodo v primeru prepovedi stavke pravico iskali na vrhovnem sodišču. Zagrebško sodišče je sicer že v torek z začasno odredbo ustavilo za v sredo napovedano stavko.

Sindikati imajo sicer več kot 150 zahtev. Med drugim si prizadevajo, da bi družba za stroške plač namenila 30 odstotkov več sredstev, kar nanese okoli 53 milijonov kun oziroma okoli sedem milijonov evrov. Uprava zatrjuje, da si družba tega v trenutnem položaju ne more privoščiti. Vodstvo je zaposlenim ponudilo 2,5-odstoten dvig plač, a so predlog v Orci dvakrat zavrnili.