Delavci so z razmerami izredno nezadovoljni. Foto: MMC RTV SLO
Delavci so z razmerami izredno nezadovoljni. Foto: MMC RTV SLO

Ob napovedi stavke je sindikat žerjavistov namreč poudaril, da se pri pogodbenih delavcih dogajajo hude kršitve, kar naj bi ogrožalo varnost vseh v pristanišču. V Luki Koper naj bi delavci pri pogodbenih izvajalcih delali po več izmen hkrati, pod različnimi imeni, na različnih terminalih, in to za vsega slabe štiri evre na uro.
Stavka za zdaj prekinjena
Stavko so nato v ponedeljek preklicali, s čimer so bili zadovoljni tudi nadzorniki družbe, ki so upravi naložili pripravo razpisa za zunanjega izvajalca, ki bo pregledal položaj pogodbenih izvajalcev pristaniških storitev.
"Med izhodišči za stavko je bilo polno navedb, za katere nadzorniki nismo vedeli, zato jih ne moremo ne potrditi ne ovreči. Zunanje podjetje bo zato pogledalo stanje in ponudilo odgovore na vsa vprašanja," je dejal predsednik nadzornega sveta Luke Koper Janez Požar.
Poročilo v treh mesecih
Požar pričakuje, da bo zunanji izvajalec preveril, kako je z varstvom pri delu, s pogodbenimi odnosi, s količino opravljenega dela ... "In da nam to poročilo dostavi prej kot v treh mesecih," je dejal in dodal, da bodo na podlagi poročila sprejeli določene ukrepe.

Požar je prepričan, da bi morala tako uprava kot sindikat žerjavistov umiriti žogo, sicer se stavki tudi čez tri mesece ne bo mogoče izogniti.