Duolovi kritni baloni stojijo tudi na neizprosni Kamčatki. Foto: Reuters
Duolovi kritni baloni stojijo tudi na neizprosni Kamčatki. Foto: Reuters
Tudi v Savdski Arabiji stojijo Duolovi baloni. Foto: Reuters

Priznanje so tako podelili že 23. leto zapored, so sporočili z zbornice (OZS). Za podjetje Duol pa so se odločili, ker so s svojim izdelkom našli tržno nišo na svetovnem trgu in ker njihova blagovna znamka skriva še veliko potenciala za uspeh, so pojasnili.
Duol je uspel z baloni za pokrivanje športnih površin. A na začetku ti niso bili primerni za rusko zimo, zato so izbrali močnejši material, dodali še eno membrano in izboljšali izolacijske sposobnosti ter tako dobili izdelek, ki je bil konkurenčen fiksnim objektom, hkrati pa nekajkrat cenejši, so na OZS-ju zapisali v sporočilu za javnost.
Še ena prednost pa je bila, da ko ga naročnik ni več potreboval, ga je brez težav zložil in prenesel na drugo lokacijo. Tako je Duol začel osvajati trge nekdanje Sovjetske zveze. Prvi objekt, ki so ga zgradili, je bilo pokrito teniško igrišče za predsednika Belorusije.
Drugi največji na svetu je njihov
"Danes smo eno od dveh ali treh podjetij, ki obvladujejo to področje. Imamo se za tržnega, predvsem pa za tehnološkega vodjo v tem segmentu trga," pravi direktor podjetja Dušan Olaj. S 15.000 kvadratnimi metri pokrite površine pa je Duolov izdelek tudi drugi največji balon na svetu. Ta stoji v Kazahstanu in pokriva celoten nogometni stadion z atletsko stezo.

Še ena tržna niša so naselja pod baloni, ki so zanimiva predvsem za območja z ekstremnim vremenom, kot so skrajni sever Zemlje ali puščave. Na Kamčatki, kjer zimska temperatura lahko doseže -40 stopinj Celzija in lahko v eni noči zapade meter in pol snega, so pokrili športni objekt, na Islandiji pa z balonom pokrita športna dvorana kljubuje vetru hitrosti do 200 kilometrov na uro. V Savdski Arabiji so postavili balon za tamkajšnjo vojsko, v Iranu so pokrili večnamenski objekt, zdaj gredo z nogometnimi baloni v Katar.

Trenutno veliko delajo v skandinavskih državah, v sodelovanju z Američani pa so razvili aplikacijo aerogelne izolacije, nov nanotehnološki izolacijski material, kjer lahko s centimetrom takega materiala dobimo enak učinek, kot ga ima 15 centimetrov klasične izolacije.