Gospodarska rast v evrskem območju bo višja kot v ZDA. Foto: EPA
Gospodarska rast v evrskem območju bo višja kot v ZDA. Foto: EPA

IMF je aprila letos napovedoval 3,7-odstotno gospodarsko rast, ki je bila nižja predvsem zaradi strahu pred recesijo v ZDA, ta je zdaj manj verjetna. Kljub temu sklad opozarja na inflacijske pritiske po vsem svetu in opozarja, da so se monetarne oblasti znašle v nezavidljivem položaju, saj morajo zajeziti inflacijske pritiske in omogočiti nadaljnjo rast.

Popravila se je tudi napoved za gospodarsko rast v ZDA, ki je bila še aprila 0,5-odstotna, zdaj pa Mednarodni denarni sklad ZDA napoveduje 1,3-odstotno, a hkrati opozarja, da se bo rast ameriškega gospodarstva v drugem letošnjem polletju upočasnila.

V območju evra rast zmernejša
V popravkih za območje evra je bil sklad zmernejši, saj je iz začetne 1,4-odstotne gospodarske rasti napoved popravil na 1,7 odstotka, industrijsko razvite države pa naj bi letos zabeležile 3,4-odstotno gospodarsko rast (aprila jim je IMF napovedal 2,6-odstotno). Hitro rastoče države naj bi letos zabeležile 9,1-odstotno rast.

IMF pa je opozoril tudi na težavo inflacije, ki jo spodbujajo predvsem naraščajoče cene nafte in nekaterih surovih materialov, ter pesimistično napovedal, da se pritisk na cene še nekaj časa ne bo umiril. Zato je sklad pozval k skupnim naporom, ki bi skušali odpraviti tako vzroke kot posledice krize.

B. T.