Jedrska elektrarna Neckarwestheim je obratovala na 70 odstotkih zmogljivosti. Foto: Reuters
Jedrska elektrarna Neckarwestheim je obratovala na 70 odstotkih zmogljivosti. Foto: Reuters

Jedrske elektrarne bi po prvotnih načrtih morali ugasniti že konec leta 2022, vendar se je nemška vlada po napadu Rusije na Ukrajino in prekinitvi dobav ruskih energentov odločila za podaljšanje obratovanja.

Prizadevanja za postopno ukinitev jedrske energije v Nemčiji potekajo že od leta 2002. Vlada nekdanje kanclerke Angele Merkel je po jedrski nesreči v Fukušimi leta 2011 zapiranje še pospešila. Od leta 2003 so v Nemčiji zaprli 16 jedrskih reaktorjev, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev o opuščanju jedrske energije je bila po anketah javnega mnenja precej priljubljena, saj je v Nemčiji zaradi nesreče v Černobilu in strahov iz časov hladne vojne prisotno močno protijedrsko gibanje.

Vendar je prekinitev dobave ruskih energentov povzročila skrbi glede energetske oskrbe. Tudi v vladi kanclerja Olafa Scholza je lani prišlo do trenj glede jedrskih elektrarn. Proti podaljšanju so bili predvsem v stranki Zeleni, drugi največji koalicijski partnerici.

Zadnje tri jedrske elektrarne so v času energetske krize razdelile nemško javno mnenje. Foto: EPA
Zadnje tri jedrske elektrarne so v času energetske krize razdelile nemško javno mnenje. Foto: EPA

Jeseni so nato nemška vlada in poslanci potrdili spremembe zakona o jedrski energiji, s katerimi so podaljšali obratovalno dobo omenjenih jedrskih elektrarn do 15. aprila letos.

Tri elektrarne proizvedle šest odstotkov energije

Zadnje tri nemške jedrske elektrarne so lani proizvedle šest odstotkov energije v največjem evropskem gospodarstvu, medtem ko so leta 1997 vse jedrske elektrarne zagotovile 30,8 odstotka energije. Medtem je Nemčija lani proizvedla 46 odstotkov energije iz obnovljivih virov, pred desetletjem pa manj kot 25 odstotkov.

Upravljavci bodo še zadnjič zaustavili elektrarne

Upravljavci elektrarn bodo čez dan postopoma zmanjševali proizvodnjo električne energije. "Od 22. ure bomo zmanjševali proizvodnjo za 10 megavatov na minuto," je za nemški časopis Bild pojasnil vodja jedrske elektrarne Isar 2 Carsten Müller.

Ko bo moč reaktorja padla na približno 30 odstotkov, "v visokonapetostno omrežje ne bo več dovajana električna energija in generator se bo samodejno odklopil od električnega omrežja", je pojasnil.

Podoben proces bo potekal v elektrarnah Emsland in Neckarwestheim. Zadnja sicer že od sredine januarja obratuje s približno 70-odstotno zmogljivostjo.

Demontaža bo trajala 15 let

Zaustavitev jedrske elektrarne je sicer rutinski postopek, ki ga velikokrat izvedejo v času remontov. "Nenavadno pa je, da se bo tokrat to zgodilo zadnjič," je dejal Jörg Michels iz družbe EnBW, ki upravlja elektrarno.

Nemčija je lani znova zagnala tudi elektrarne na premog. V vasi Lützerath so potekali množični protesti proti širjenju premogovnika. Foto: Reuters
Nemčija je lani znova zagnala tudi elektrarne na premog. V vasi Lützerath so potekali množični protesti proti širjenju premogovnika. Foto: Reuters

V naslednjih dneh se bo verižna reakcija, ki jo vzdržujejo jedrske gorivne palice, popolnoma ustavila, da se omogoči ohlajanje jedrskega cikla elektrarne, je pojasnil. Nemčija se je v okviru opuščanja jedrske energije odločila za takojšnjo demontažo elektrarn, ko bodo te odklopljene iz omrežja, namesto da bi objekte ohranila. Demontaža elektrarn bo po pričakovanjih potekala okoli 15 let.

Nemška industrija nasprotuje ustavljanju

Zaprtju jedrskih elektrarn medtem nasprotujejo v nemški industriji. Kot je ta teden opozoril vodja Združenja nemških gospodarskih in industrijskih zbornic (DIHK) Peter Adrian, bi to lahko vodilo v težave z oskrbo in višje cene energije, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Po njegovem mnenju bi morale preostale tri jedrske elektrarne obratovati "do konca krize".

Konservativni politiki vladi očitajo večjo odvisnost od fosilnih goriv, namesto da bi ohranjali jedrsko energijo. "To bo črn dan za varovanje podnebja v Nemčiji," je dejal Jens Spahn iz največje opozicijske stranke krščanskih demokratov CDU.

Pri Brandenburških vratih protesti in proslava

Nemška javnost je glede vprašanja razdeljena, poroča BBC. Pri Brandenburških vratih se bodo zvečer zbrali protijedrski aktivisti, ki bodo po 60 letih proslavljali dokončno zmago. Na drugi strani vrat se bodo zbrali protestniki, ki nasprotujejo ugašanju jedrskih elektrarn.

Nemčija opustila jedrsko energijo
Zapiranje jedrskih elektrarn v Nemčiji