Nekdanji prvi mož Agrokorja Ivica Todorić naj bi po neuradnih podatkih bilance Agrokorja
Nekdanji prvi mož Agrokorja Ivica Todorić naj bi po neuradnih podatkih bilance Agrokorja "popravil" za dve milijardi evrov. Foto: EPA

Izsledki izredne revizije Agrokorja, ki jo opravlja revizorska hiša Pricewaterhouse Coopesr, naj bi bili javno objavljeni še v tem tednu. Po poročanju časopisa Nacional pa naj bi izsledki revizije nekdanjega prvega moža Agrokorja Todorića postavili pred resne očitke, da je bilance Agrokorja prikrojil za kar dve milijardi evrov. Če se informacije izkažejo kot resnične, bi lahko obtožbe doletele še vrsto Todorićevih sodelavcev, ki naj bi sodelovali pri manipuliranju z oceno vrednosti posamičnih blagovnih znamk, znanja in tehnologij in tako zavajali investitorje.

Medtem je hrvaško državno tožilstvo prejelo anonimno kazensko ovadbo zoper podpredsednico hrvaške vlade in ministrico za gospodarstvo Martino Dalić, izrednega pooblaščenca hrvaške vlade v Agrokorju Anteja Ramljaka in vrsto drugih ljudi, ki so povezani z izredno upravo Agrokorja. V ovadbi je zapisano, da so obtoženi oblikovali hudodelsko združbo in storili vrsto kaznivih dejanj, da bi prevzeli Agrokor.

Todorić s prstom kaže na hrvaško vlado
Čeprav so na Hrvaškem po objavi ovadbe začeli ugibati, da je njen avtor lastnik Agrokorja Ivica Todorić, tega za zdaj ni bilo mogoče uradno potrditi. Todorić je na svojem blogu sicer napovedal, da bo tožil hrvaško vlado, saj meni, da zakon o postopkih izredne uprave v podjetjih, ki so sistemskega pomena za državo, ni v skladu s hrvaško ustavo. Kritičen pa je tudi do hrvaške vlade in izredne uprave Agrokorja.

Hrvaško državno tožilstvo je napovedalo, da bo preverilo utemeljenost obtožb v ovadbi, obenem pa je dodalo tudi, da postopek preverjanja teh navedb ne bo vplival na preiskavo Agrokorja zaradi suma finančnih malverzacij, ki naj bi potekale pred prihodom izredne uprave Agrokorja.

Po poročanju hrvaških medijev naj bi si Todorić priskrbel številne odvetnike, ki naj bi mu pomagali v morebitnih sodnih postopkih. Todorić naj bi po poročanju hrvaške regionalne televizije N1 imel dokaze, ki del odgovornosti za stanje v Agrokorju pripisujejo tudi hrvaški vladi. Delićeva pa meni, da želi Todorić zgolj preusmeriti pozornost pred napovedano objavo izsledkov izredne revizije.