NKBM bo tudi prihodnje leto imela izgubo. Foto: BoBo
NKBM bo tudi prihodnje leto imela izgubo. Foto: BoBo

Nadzorni svet Nove Kreditne banke Maribor NKBM) je na torkovi seji obravnaval poslovno politiko banke in skupine ter poslovni načrt za prihodnje leto. Tako naj bi bilančna vsota NKBM-a konec leta 2013 znašala nekaj več kot 4,347 milijarde evrov, kar je dva odstotka manj od ocene za konec letošnjega leta. Zaradi slabitev in rezervacij pa uprava banke znova načrtuje izgubo.

Po poslovnih načrtih banke bodo prihodki od obresti znašali približno 173,1 milijona evrov, odhodki za obresti pa približno 95 milijonov evrov. Čiste obresti bodo znašale približno 78,1 milijona evrov. Načrtovana obrestna marža, izražena kot kvocient med neto obrestnimi prihodki ter povprečno bilančno vsoto, pa bo 1,78 odstotka. Čiste opravnine (provizije) naj bi znašale približno 40,9 milijona evrov.

Zmanjševanje števila zaposlenih
NKBM tudi načrtuje zmanjšanje števila zaposlenih na podlagi predvidene reorganizacije in prenove procesov. Zaradi nadaljevanja gospodarske krize in predvidene negativne rasti BDP-ja bodo neto rezervacije in oslabitve v letu 2013 še vedno na izjemno visokih ravneh, vendar nižje od ocenjenih za letos. Zaradi tega v NKBM-u tudi v letu 2013 načrtujejo izgubo iz rednega poslovanja.

Na ravni celotne skupine v NKBM-u načrtujejo, da bo bilančna vsota konec 2013 znašala približno 5,346 milijarde evrov ali 1,7 odstotka manj od ocene za konec 2012. Prihodki od obresti bodo znašali približno 227, odhodki pa približno 113,3 milijona evrov. Čistih obresti bodo tako približno za 113,7 milijona evrov ali 2,4 odstotka manj od ocenjenih za leto 2012. Načrtovana obrestna marža bo 2,11-odstotna.

Po zastavljenem načrtu bodo čiste opravnine (provizije) znašale približno 58,3 milijona evrov ali 0,2 odstotka več od ocenjenih za leto 2012. Tudi na ravni skupine naj bi prihodnje leto poslovali z izgubo iz rednega poslovanja.

Nova strategija NKBM-a
NKBM namerava za obdobje od leta 2013 do leta 2016 prenoviti svojo strategijo kot strategijo celotne skupine, kar je posledica sedanjih razmer v poslovnem okolju, še vedno trajajoče gospodarske in finančne krize ter napovedi počasnejšega gospodarskega okrevanja.

Tako bo še naprej ponujala univerzalne bančne storitve za prebivalstvo in pravne osebe, izločila oziroma preoblikovala pa naj bi nekatere nestrateške dejavnosti. Povečati nameravajo tudi usmerjenost h komitentom, s katerimi bodo utrjevali odnose s celostnim pristopom, prijaznostjo in strokovnostjo. Ob tem pa bodo razvijali nove storitve in posodabljali obstoječe.

V NKBM-u nameravajo tudi nadaljevati reorganizacijo na podlagi procesov, organizacijska struktura pa naj bi postala vitkejša in enostavnejša. Banka bo uveljavljala poslovne modele, ki bodo utrjevali stabilnost banke in krepili zaupanje v varnost vlog, vsem poslovnim procesom bodo zagotovili podporo z učinkovitim informacijskim sistemom, kot banka v evroobmočju pa bo uresničevali vse zaveze in standarde, ki veljajo za mednarodne finančne institucije, so še sporočili iz NKBM-a.