Glavni tarči tožb naj bi bila po pisanju Večera znova nekdanji predsednik uprave druge največje državne banke Matjaž Kovačič in nekdanja članica uprave Manja Skerniša. Foto: MMC RTV SLO
Glavni tarči tožb naj bi bila po pisanju Večera znova nekdanji predsednik uprave druge največje državne banke Matjaž Kovačič in nekdanja članica uprave Manja Skerniša. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je uprava NKBM-ja zoper nekaj nekdanjih vodilnih uslužbencev druge največje slovenske banke vložila za 30 milijonov evrov odškodninskih tožb, bodo vložene nove, poroča časnik Večer. Te bodo posledica izsledkov revizij, ki so potekale zadnje mesece in ki so se osredotočile na odločitve v banki v času, ko jo je vodil Matjaž Kovačič.

Tožbe naj bi bile usmerjene zoper njega in nekdanjo članico uprave Manjo Skernišak, ki nad seboj že imata skoraj 24 milijonov evrov težko tožbo zaradi kršitve internih pravil banke in opustitve dolžnega ravnanja pri odobritvi petih kreditov. Ob omenjenih naj bi bila na seznamu za vložitev odškodninskih tožb tudi bolj kot ne celotna nekdanja vodstvena struktura bankine službe za področje gospodarskih družb, ki jo je vodil že odpuščeni Slavko Jarc.

Med spornimi kreditiranji Večer omenja skupino Keter, podjetja mariborskega podjetnika Zorana Šolaje, Športni center Pohorje in posle okoli izgradnje mariborskega farmacevta Marifarm, ki ga je gradil MTB. Slabi krediti pa naj bi bili odobreni Primorju, Pom-Investu, Gradisu Celje in Stavbarju. Pri kreditiranju družbe Grep pri projektu Stožice naj bi po poročanju Večera posredoval Zoran Janković, prvotno zavrnjeno posojilo pa so čez teden dni odobrili.

"Kriva je politika"
Če je zaupno poročilo Banke Slovenije pred letom dni za NKBM naštelo 612 milijonov evrov slabih kreditov, naj bi jih bilo danes po neuradnih podatkih že milijardo. Na vprašanje Večera, kdo je kriv za bančno luknjo, je Matjaž Kovačič za to okrivil politiko. "Njeno vodenje gospodarske politike in detajkunizacija. Politične odločitve so peljale k temu, da smo še vedno v negativni spirali. Banke so zrcalo gospodarske aktivnosti, zato stanje v bankah danes ne more biti drugačno, kot je," je dejal.

Zanikal pa je očitke, da bi se v času vodenja banke kakor koli osebno okoristil. "Odločno zavračam te sume, iz banke razen rednih dohodkov nisem odnesel niti centa," je za časnik zatrdil Kovačič, ki danes prek svojega podjetja MK-Fin finančno svetuje podjetjem, tudi o tem, kako naj reprogramirajo kredite.