Nad NLB-jem so lepši časi, vprašanje pa je, kdaj bomo davkoplačevalci videli denar, ki smo ga v banko vložili ob sanaciji. Foto: BoBo
Nad NLB-jem so lepši časi, vprašanje pa je, kdaj bomo davkoplačevalci videli denar, ki smo ga v banko vložili ob sanaciji. Foto: BoBo


Čisti dobiček na ravni matične banke se je na medletni ravni povečal za sedem odstotkov, je razvidno iz poročila o devetmesečnem poslovanju NLB-ja in Skupine NLB, objavljenega prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Na dobre rezultate so vplivali predvsem nižji stroški oslabitev in rezervacij, ki so na ravni skupine dosegli 37,5 milijona evrov, kar je 39 odstotkov manj kot v lanskem devetmesečju. V NLB-ju pa so bili nižji za 19 odstotkov in so dosegli 49,9 milijona evrov.

Nizke obrestne mere pa še naprej tolčejo po prihodkih bančne skupine. Čisti prihodki so bili v devetih mesecih s 357,6 milijona evrov za dva odstotka nižji kot v istem obdobju lani. Na ravni banke NLB so bili z 245,6 milijona evrov nižji za štiri odstotke.

Slabih posojil čedalje manj, a jih je še zmeraj veliko
Bruto obseg posojil strankam na ravni skupine se je glede na konec leta 2015 skrčil za štiri odstotke, na nekaj manj kot osem milijard evrov, na ravni NLB-ja pa za šest odstotkov, na 5,53 milijarde evrov. Pri tem se zmanjšuje obseg posojil podjetjem, povečujejo pa posojila gospodinjstvom.

Na drugi strani se povečuje obseg denarnih vlog strank. Na ravni skupine je bil glede na konec 2015 s skoraj 9,3 milijarde evrov večji za tri odstotke, na ravni NLB-ja pa se je povečal za štiri odstotke, na 6,5 milijarde evrov.

Bruto obseg slabih posojil se je močno zmanjšal in na ravni skupine, v primerjavi s koncem leta 2015, upadel za 4,8 odstotne točke, na 14,5 odstotka oz. 1,4 milijarde evrov, v NLB-ju pa prav tako za 4,8 odstotne točke, na 11,7 odstotka oz. na 757 milijonov evrov.

Kapitalska ustreznost na ravni banke je 24,3-odstotna, na ravni skupine pa je količnik skupnega kapitala 16,9 odstotka.