Dobitniki nagrade si bodo razdelili deset milijonov švedskih kron, kar je približno 980.000 evrov. Foto: EPA
Dobitniki nagrade si bodo razdelili deset milijonov švedskih kron, kar je približno 980.000 evrov. Foto: EPA

Švedska akademija znanosti v Stockholmu je sporočila, da dva Američana in britanski Ciprčan nagrado prejmejo za svojo razlago, kako uredbe in vladna politika vplivajo na brezposelnost, ponudbe služb in plače. Njihovo delo je pomagalo pojasniti, kako je mogoče, da je lahko tako veliko nezaposlenih v času, ko je na razpolago veliko število delovnih mest. Med godpodarsko-političnimi ukrepi, ki vplivajo na trg dela, so izpostavili višino nadomestila za brezposelnost in pravila o zaposlovanju in odpuščanju.

Diamond je kot ekonomist zaposlen na inštitutu za tehnologijo v Massachusettsu, proučuje pa socialno varstvo, pokojnine in davke. Predsednik ZDA Barack Obama ga je predlagal za člana sveta guvernerjev ameriške centralne banke Federal Reserve, a senat njegovega imenovanja ni potrdil pred prekinitvijo dela v kongresu, ki se pripravlja na novembrske kongresne volitve. Mortensen je profesor ekonomije na univerzi v Evanstonu v zvezni državi Illinois, Pissarides pa profesor na London School of Economics.

Mortensen je bil ob novici zelo vesel, Pissarides pa jo je sprejel z mešanico presenečenja in sreče. "Ta nagrada je tako velika, da tudi po tem, ko jo dobiš, ne verjameš, da jo boš dobil," je povedal Pissarides.

Nagrada za ekonomijo od leta 1968
Nobelovo nagrado za ekonomijo (originalni naziv nagrade je Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel) so začeli podeljevati leta 1968 in ne spada v skupino nagrad, ki si jih je leta 1895 v svoji oporoki zaželel Alfred Nobel. Je zadnja Nobelova nagrada, ki jo podelijo, vse letošnje Nobelove nagrade pa bodo slovesno podelili 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.

Nagrado sta lani prejela Američana Oliver Williamson in Elinor Ostrom, slednja kot prva ženska v zgodovini. Nagrajenca sta dokazala, da lahko gospodarska analiza osvetli večino oblik družbene ureditve.

Podeljene vse Nobelove nagrade
Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Nobelovo nagrado za medicino je letos prejel fiziolog Robert Edwards za svoje pionirsko delo na področju umetne oploditve, Nobelovo nagrado za fiziko sta za pionirske raziskave dvodimenzionalnega ogljikovega kristala grafena prejela Andre Geim in Konstantin Novoselov, Nobelovo nagrado za kemijo za dosežke na področju organske sinteze pa so prejeli Richard Heck, Eiiči Negiši in Akira Suzuki. Nobelovo nagrado za književnost je prejel perujski pisatelj Mario Vargas Llosa, Nobelova nagrada za mir pa je šla v roke kitajskega oporečnika Liu Šjaoboa.