Maketo druega tira, ki je bila razstavljena v Kopru, bodo začasno umaknili. Foto: BoBo
Maketo druega tira, ki je bila razstavljena v Kopru, bodo začasno umaknili. Foto: BoBo
Umik makete drugega tira

Od izvajalca bodo zahtevali, da do ugotovitev agencije za varstvo konkurence (AVK) umakne maketo in prekine vse dejavnosti v povezavi z njo.

Maketa drugega tira Divača-Koper je val razburjenja povzročila po tem, ko so v ponedeljek v javnost prišle informacije, da naj bi bila preplačana. Prvi mož direkcije za infrastrukturo Damir Topolko je v torek pojasnil, da se je pri izbiri izvajalca za izdelavo makete pojavila napaka. Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program Excel, pri čemer formule "niso bile ustrezno korigirane".

Zaradi zapleta Topolko ne namerava odstopiti, iz direkcije pa so zanikali tudi nekatere neuradne navedbe, da naj bi minuli teden dve uslužbenki direkcije zaradi tega primera že prejeli odpoved delovnega razmerja.

Spomnili so, da je bil ob prvih ugotovitvah skrbnik pogodbe umaknjen s projekta, kar je že v torek zvečer na oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija povedal Topolko. Odpoved delovnega razmerja je lahko le posledica ugotovljenih kršitev in ker interni postopek ugotavljanja okoliščin in dejstev še poteka, tovrstnih ukrepov ni mogoče sprejeti.

Ponudbi za maketo sta poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Če bi se komisija držala navodil iz razpisne dokumentacije, bi moral izdelavo makete dobiti cenejši ponudnik.

Revizijo postopka lahko poleg AVK zahtevajo tudi drugi zagovorniki javnega interesa - Komisija za preprečevanje korupcije, računsko sodišče in ministrstvo za javno upravo. V primeru morebitnega dogovarjanja med ponudniki pa bi se lahko s primerom ukvarjala tudi policija.

Umik makete drugega tira