Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) v zadnjih tednih prejema vse več pozivov članov, obrtnikov in podjetnikov, ki jih opozarjajo na zaostrene razmere na področju gospodarstva.

"Zlasti podjetja, ki so izvozniki v Nemčijo, zaznavajo upad povpraševanja. Da se gospodarstvo ohlaja tudi pri nas, pa pričajo tudi nedavni podatki o padcu industrijske proizvodnje za 7,9 odstotka, kar je največ v državah EU-ja," so v OZS-ju zapisali v sporočilu za javnost.

Z ukrepom čakanja na delo bi po oceni OZS-ja lahko zadržali delavce v podjetjih in jih nato aktivirali takoj, ko se bo povpraševanje spet okrepilo.

Na Nemčijo, ki ima negativno gospodarsko rast, pa po navedbah OZS-ja ni vezana le slovenska industrija, ampak tudi številni izvozniki v malem gospodarstvu. K zaostrenim razmeram dodatno pripomore tudi višanje obrestnih mer, kar vpliva na zmanjšanje povpraševanja tako v gospodarstvu kot gospodinjstev.

"Kot smo vas že zaprosili na seji upravnega odbora OZS-ja pred enim tednom, vas zato ponovno naprošamo, da v najkrajšem možnem času vzpostavite mehanizem čakanja na delo po vzoru Nemčije. To bo delodajalcem omogočilo, da svoje zaposlene ohranijo v podjetjih in jih v polni meri aktivirajo takoj, ko se bo povpraševanje okrepilo," je v dopisu ministru med drugim zapisal predsednik OZS-ja Blaž Cvar.

Ob tem v OZS-ju opozarjajo, da se je času covida-19 jasno pokazalo, kako težko je delavce, ko enkrat zapustijo določeno panogo, ponovno pridobiti nazaj. Pravočasno ukrepanje je zato po oceni OZS-ja edina možnost, če želimo ohraniti slovensko gospodarstvo konkurenčno, so še opomnili.