Opozicija od vlade zahteva, da umakne pobudo za sklenitev sporazuma z Madžarsko. Foto: BoBo
Opozicija od vlade zahteva, da umakne pobudo za sklenitev sporazuma z Madžarsko. Foto: BoBo

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB poudarjajo, da želijo ustaviti "norosti, ki se jih gre vlada v povezavi z drugim tirom". "Finančna konstrukcija za drugi tir je bila zaprta že v proračunu, ki ga je sprejela prejšnja vlada, in je enako zaprta v proračunu, ki ga je ta koalicija sprejela prejšnji teden," je poudarila predsednica SAB-a Alenka Bratušek.

Zdajšnji vladi je po besedah Bratuškove uspelo uničiti dobro načrtovan projekt in ga postaviti na pot projekta gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. "Vsi razpisi so se zamaknili, kar pomeni, da se je zamaknil terminski načrt. Nezakonito so iz projekta nagnali Kitajce, ki so največji partner Luke Koper," je poudarila. "Jim je pa uspelo izpeljati en razpis, in sicer za nabavo dveh novih avtomobilov za dva nova člana uprave," je bila kritična.

Sorodna novica Vlada predlaga novo sklenitev sporazuma z Madžari o drugem tiru

Ponovila je, da Madžari in premier Viktor Orban nikakor niso potrebni pri drugem tiru. "S prihodom Orbanovega denarja bo projekt za 300 milijonov evrov dražji, poleg tega bodo dobili dostop do morja, v uporabo pa jim bomo dali 30.000 kvadratnih metrov zemljišča, ki ga zelo potrebuje Luka Koper. Če bo vlada to izpeljala, bo 200 milijonov evrov najdražje posojilo v zgodovini naše države," je dodala Bratuškova.

V LMŠ-ju opozarjajo: Gre za popolno razprodajo države

"V LMŠ-ju se sprašujemo predvsem, zakaj. Ker to, kar se danes dogaja v državi ... to, s čimer bi se morali ukvarjati, je postavljeno na stranski tir," je poudaril poslanec stranke Robert Pavšič. Opozoril je na zdravstveno krizo, v kateri smo se znašli, Janševa vlada pa po njegovih besedah odpira projekt, ki je bil pravzaprav zaključen. "Treba bi ga bilo le še izvesti. In spet smo na začetku. Zakaj, kakšne obljube je dal Janša osebno Orbanu in zakaj jih mora plačevati Slovenija s pregrešno dragimi posojili," je vprašal Pavšič.

Po Pavšičevih besedah v LMŠ-ju v tem postopku vidijo popolno razprodajo države. "Gre za podporo pri ponovni kolonizaciji Slovenije in Balkana, ki jo izvaja Madžarska. Ni samo drugi tir, ni samo Luka Koper, tu so tudi madžarski oklepniki, avtobusna postaja Ljubljana, nezakonito financiranje medijev v Severni Makedoniji," je dejal in dodal, da so parlament in poslanci postavljeni pred izziv, kako ustaviti to norijo.

Madžarska se vrača v drugi tir
S prihodom vlade znova vzniknila želja po sodelovanju z Madžari

Bratuškova je sodelovanju Madžarov pri projektu drugega tira kot ministrica za infrastrukturo v Šarčevi vladi nasprotovala in vztrajala, da je Slovenija projekt sposobna zgraditi sama. Novembra 2018 je predsednik madžarske vlade Viktor Orban nato sporočil, da načrt, da bi vzhodna soseda sodelovala pri gradnji drugega tira in pri razvoju koprskega pristanišča, ne bo uresničen. V Budimpešti so nato svoja prizadevanja in tudi naložbe usmerili v Trst. S prihodom nove vlade so se odnosi in želja po sodelovanju z Madžarsko okrepili. Minister Jernej Vrtovec je večkrat tudi poudaril pomen sodelovanja zalednih držav, julija se z delegacijo mudil na delovnem obisku na Madžarskem, kjer se je na temo čezmejnih projektov v energetiki in prometu srečal z ministrom za zunanje zadeve in trgovino Petrom Szijjartom ter ministrom za inovacije in tehnologijo Laszlom Palkovicsem.

Jani Prednik (SD) je dodal, da ima Slovenija velike težave z velikimi infrastrukturnimi projekti, poleg drugega tira je navedel še tretjo razvojno os. Oba projekta sta se po njegovih besedah na neki način začela graditi po zaslugi prejšnje vlade.

"Na tretji razvojni osi ni zaznati težav, pri drugem tiru pa smo naleteli na velik problem – vlado Janeza Janše. Ta bi spet odprla že zaprto finančno konstrukcijo, s čimer bi ogrozili tako sredstva Evropske investicijske banke kot že pridobljena evropska sredstva," je opozoril in poudaril, da je to popolnoma netransparentno, nepotrebno in neodgovorno.

Tovorni promet železnic Čehom?

Tudi v Levici močno nasprotujejo sodelovanju Madžarske

Nataša Sukič je vlado pozvala, naj idejo umakne. "V Levici smo si ves čas prizadevali, da se prek drugega tira prepreči tiha privatizacija Luke Koper. V prejšnji vladi se je to ustavilo," je dejala. To, kar počne Janševa vlada, je po mnenju Sukičeve postavljanje njegovih lastnih interesov in interesov njegove stranke pred interese Slovenije.

"Zakaj? O tem lahko špekuliramo. Vsi poznamo povezave med njim in Orbanom. Vsi se sprašujemo, zakaj nas vse bolj odmika od EU-ja in potiska v objem višegrajske skupine. To, da se igraš s tako pomembnimi strateškimi projekti, je nedopustno. V Levici bomo skupaj z delavci Luke Koper branili naše interese," je poudarila.

Bratuškova je pojasnila, da v omenjenih opozicijskih strankah vladi predlagajo, naj gradivo umakne. "Če ga ne bo, pa odboru za zunanjo politiko DZ-ja predlagamo, da gradivo zavrne, komisija za nadzor javnih financ pa sprejme sklep, da je finančna konstrukcija pri projektu zaprta," je sklenila.