Na OZS-ju poudarjajo, da bodo starejši delavci ostali v delovnem razmerju, če se bosta o tem soglasno odločila delavec in delodajalec. Prepričani so, da je interes vsakega delodajalca, da dobrega delavca obdrži v podjetju. Foto: BoBo
Na OZS-ju poudarjajo, da bodo starejši delavci ostali v delovnem razmerju, če se bosta o tem soglasno odločila delavec in delodajalec. Prepričani so, da je interes vsakega delodajalca, da dobrega delavca obdrži v podjetju. Foto: BoBo

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so v sporočilu za javnost zapisali, da nova zakonska podlaga glede starostnega upokojevanja prinaša zgolj normalizacijo stanja in da to ni prisilno upokojevanje. "Gre samo za to, da bosta lahko o delovnem razmerju delavca, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, odločala tako delodajalec kot delavec," so navedli.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič je, kot so zapisali v zbornici, za informativno oddajo na komercialni televiziji v nedeljo dejala, da so starejši delavci preveč in odveč. "Po naši oceni so takšne navedbe zavajajoče, saj bodo tudi starejši delavci ostali v delovnem razmerju, če se bosta o tem soglasno odločila delavec in delodajalec," so poudarili.

"Tu ni nikakršnega vzajemnega odnosa, ampak povsem enostranska odločitev delodajalca. Če bo odpoved dal, bo delavec odpuščen," o novi ureditvi glede starostnega upokojevanja meni predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Prepričani so tudi, da je interes vsakega delodajalca, da dobrega delavca, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, obdrži v podjetju še naprej. Hkrati so navedli, da se v praksi pogosto dogaja, da mladi ne dobijo priložnosti za zaposlitev, saj nekateri starejši delavci ostajajo v delovnem razmerju še dolgo po tistem, ko že izpolnijo pogoje za starostno upokojitev. O tem pa delodajalec do zdaj ni imel pravice odločati. Ukrep prav tako ne posega v pravni položaj zaposlenih starejših delavcev, saj se jim delovnopravni položaj ob izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine ne spreminja, so sklenili.

Sedmi protikoronski zakon, ki ga je DZ potrdil konec lanskega leta, med drugim določa, da lahko delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe ali v starosti 65 let in z najmanj 15 leti zavarovalne dobe, odpove delovno razmerje brez navedbe razloga. Pri tem ima delavec pravico do odpravnine.