Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Joc Pečečnik, 80-odstotni lastnik podjetja Moda Mi & Lan iz Gornjih Petrovcev, je na novinarski konferenci napovedal, da gre tekstilno podjetje v stečaj. Kot je zatrdil, so v podjetje vložili dva milijona evrov, poskušali s tujimi investitorji, a jim na koncu ni uspelo tudi zaradi kritičnega pomanjkanja šiviljskega kadra v Sloveniji.

V drugi polovici lanskega decembra je v javnosti odmevala novica, da so delavke Mode Mi & Lan prejele le del novembrske plače oziroma 180 evrov. Že marca pa je inšpektorat za delo v podjetju ugotovil več ponavljajočih se kršitev in tudi kaznivo dejanje kršitve temeljnih delavskih pravic.

Pečečnik je že konec lanskega leta dejal, da je iskal partnerje in možnosti za preživetje podjetja. Kot je danes pojasnil na novinarski konferenci, je podjetje odkupil od prejšnjega lastnika, ki je "bil v zelo slabem stanju". "Zasmili so se nam, pomagali smo brez preverbe in s 400 tisoč evri skočili v podjetje, da smo pokrili obveznosti do zaposlenih in dobaviteljev." Bili so prepričani, da se jim bo vložek povrnil in da bodo nadaljevali z novimi naložbami, a se je izkazalo, da je podjetje v bistveno slabšem stanju, kot so si mislili ob nakupu, je priznal Pečečnik.

Elektronček je v Modo Mi & Lan vložilo skoraj dva milijona evrov, pri čemer so uredili razmere, izvedli reorganizacijo, uredili večje število pravnih zadev, poravnali nujne zapadle terjatve do zaposlenih, delno so obnovili proizvodnjo, izplačali plače, regrese in obveznosti za nazaj ter tekoče plače za november, je pojasnil Pečečnik.

Rešitve za podjetje so iskali na Balkanu, v Švici in Italiji. Dobili so tudi pobudo Sportine Group, da bi obnovili blagovno znamko Mura, izdelke pa prodajali v prodajalnah Sportine. Med drugim so v ZDA našli kupca, ki bi bil pripravljen podpisati petletno pogodbo za takšne količine, ki bi po Pečečnikovi oceni z lahkoto držale podjetje nad vodo. A sledilo je spoznanje, da bodo imeli v 24 mesecih več kot 50 odstotkov sedanjih zaposlenih upokojenih, v 48 mesecih pa se jih bo upokojilo 75 odstotkov.

Costella bo postala Zala. V letu 2024 se bo Costella preimenovala v Zalo.

Joc Pečečnik

Po tej ugotovitvi so začeli iskanje novega kadra. "Čeprav smo prebrskali celoten bazen, vse šole, zavod za zaposlovanje, tega kadra res nismo našli, saj očitno tega kadra ni več," je poudaril Pečečnik. "V Sloveniji ni več treh šivilj." Kader so začeli iskati na Hrvaškem in Madžarskem, kjer niso bili dovolj konkurenčni, saj je po njegovih besedah tamkajšnji plačni sistem bistveno manj obremenjen. Dodal je, da je tudi globalno panoga v krizi. "Tukaj se je naš voz nekako ustavil, direktor je lastnikom, torej podjetju Elektronček, predlagal stečaj, uprava ga je potrdila in tako bomo podjetje dali v stečaj," je dejal podjetnik.

Zaposlenih naj bi bilo po Pečečnikovih besedah okoli 100 ljudi, natančnega števila ni znal navesti. Po podatkih portala Bizi Moda Mi & Lan spada v kategorijo podjetij, v katerih je zaposlenih med 100 in 149 ljudi. "Mislim, da zaposleni ne bodo prav veliko utrpeli od tega, ker bodo na zavodu dobili skoraj isto, kolikor so zdaj. S tem, da jih toliko in toliko že danes izpolnjuje pogoje za pokoj," je prepričan.

Zdenka Bobovec. Foto: MMR
Zdenka Bobovec. Foto: MMR

Sindikalistka: Zaposleni šokirani

"Zaposleni so bili zelo zelo presenečeni oziroma šokirani," pa se je na dogajanje odzvala Zdenka Bobovec iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Kot je pojasnila, je direktor Marko Hozjan delavcem po praznikih zagotovil, da stečaja ne bo in da se bodo potrudili, da bodo redno izplačevali plače. Ob tem je današnja napoved lastnika zanje predstavljala še toliko večji šok.

O tem, kaj zdaj, je sindikalistka dejala, da je treba počakati na uvedbo stečajnega postopka in imenovanje stečajnega upravitelja, nato bo tudi znano, ali bodo delavci oz. del njih še delali in končali delo, vezano na že sklenjene pogodbe. Pomembno pa bo tudi, ali bodo izplačane plače za december ali bodo šle kot terjatve v stečajno maso, je navedla.

Za petek je v vsakem primeru napovedana seja izvršnega odbora sindikata z vodstvom podjetja.

Ponoven zagon podjetja Costella, ki bo odslej polnilo Zalo

Obenem je Pečečnik sporočil, da je Elektrončku po dveh letih uspel odkup podjetja Costella, ki ima sedež v Kostelu. Prenovili so objekt in naprave, ohranili zaposlene in koncesijo za črpanje vode. Pečečnik računa, da bodo v podjetju, ki trenutno zaposluje manj kot deset ljudi, na dolgi rok zaposlili do 15 novih delavcev. "S strateškimi partnerji smo sklenili pogodbe, ki presegajo količine vode, ki jih je Costella napolnila v najboljših časih," je dejal Pečečnik in napovedal naložbe v višini šestih milijonov evrov.

A voda, ki jo bo polnilo podjetje Costella, d. o. o, ne bo več Costella, temveč Zala. Znamko Zala je namreč Heineken po Pečečnikovih besedah prodal podjetju NIKA BEV, zanj bo Costella odslej dobavljala naravno mineralno vodo pod znamko Zala.

Dozdajšnja voda pod imenom Costella je po Pečečnikovih besedah najbolj kakovostna voda v Sloveniji. Zala je na drugi strani prva ustekleničena voda pri nas in bo iz kategorije izvirske vode prešla v kategorijo naravne mineralne vode. Po Pečečnikovih besedah se združujeta najboljša ustekleničena voda in voda z največjim tržnim deležem. Na policah trgovin naj bi bilo novo Zalo mogoče kupiti že marca.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.