Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na bencinskih servisih OMV Slovenija ob avtocesti se cena dizla medtem še vedno giblje malenkost nad dvema evroma, izhaja iz spletne strani goriva.si. Cena za liter dizla na njihovih bencinskih servisih ob avtocestah znaša 2,024 evra. To je sicer nekoliko manj kot v torek, ko je cena litra dizelskega goriva pri tem ponudniku na avtocestah znašala 2,046 evra.

V Petrolu pa so pojasnili, da so maloprodajno ceno dizla, tudi z znižanjem marže, prilagodili. V torek, ko so trgovci znova sami začeli oblikovati cene na avtocestah, je bilo treba za liter dizelskega goriva pri Petrolu odšteti 2,002 evra, danes je treba za liter tega goriva na avtocestah odšteti dobrih 10 centov manj.

Nadaljnje gibanje cen naftnih derivatov je, kot so poudarili v Petrolu, odvisno od gibanja kotacij za fosilna ter biogoriva.

Na Petrolu so tudi pojasnili, da si prizadevajo, da prodajno mrežo v čim krajšem možnem času ustrezno oskrbijo z gorivom. "Povpraševanje se je v torek umirilo, kar je omogočilo okrepitev zalog po bencinskih servisih v Petrolovi mreži v Sloveniji. Do današnjega jutra je bilo polno oskrbljenih približno 95 odstotkov prodajnih mest," so navedli.

Po zagotovilih Petrola bodo predvidoma danes do konca dneva v celoti oskrbljena vsa njihova prodajna mesta po državi, so še navedli v družbi, ki v svojih skladiščih, kot pravijo, razpolaga z zadostnimi količinami goriva.

V petek sta namreč začeli veljati uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. S tem naj bi se znižala cena dizla ob avtocestah, vlada pa od trgovcev pričakuje tudi prilagoditev marže. Če tega ne bodo storili, bi lahko vlada določila najvišjo dovoljeno ceno dizla ob avtocestah.

Upravičenost ukrepa bo ministrstvo preverjalo mesečno

Okoljskim dajatvam, ob omenjenih še dajatvi za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida, se je država najprej odpovedala na bencinskih servisih zunaj avtocest, na katerih od torka veljajo cenovna regulacija in regulirane marže. Na avtocestnem omrežju cene ostajajo liberalizirane.

Ministrstvo za infrastrukturo bo upravičenost odprave obračunavanja obeh prispevkov preverjalo mesečno. Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je v četrtek po seji vlade povedal, da so to kratkotrajni ukrepi: "Mesec, dva največ." Upanje, da se bo cena znižala, pa, kot je dejal, mu daje tudi padec cen nafte na mednarodnih trgih.

Vlada je po Kumrovih navedbah s svojo odločitvijo končala del pogajanj z avtoprevozniki, "hkrati pa dala zavezo oz. pričakovanje vsem naftnim trgovcem v Sloveniji, da znižajo marže na avtocestnih servisih in da se čim bolj približajo regulirani marži, ki velja na bencinskih servisih zunaj avtocest". Kot je še navedel, z uredbama vlada začasno ureja "trenutno res visoke cene naftnih derivatov". "Želja je in imamo zagotovila avtoprevoznikov, da se ne bodo selili in množično točili goriva zunaj avtocest," je še dejal.

Zakaj podoben ukrep ne velja tudi za tiste, ki vozijo vozila na neosvinčen bencin, pa je Kumer dejal, da so ocenili, da je poraba dizla večja, poleg tega pa ga uporabljajo tisti, katerih stroški in cene imajo tudi velik vpliv na inflacijo.

Kmetje ostajajo nezadovoljni

Če so avtoprevozniki glede cene dizla dosegli uresničitev vsaj ene izmed svojih zahtev, so po poročanju Radia Slovenija nezadovoljni kmetje, ki med drugim želijo, da bi bilo gorivo za uporabo v kmetijstvu oproščeno dajatev. Oglasili so se tudi obrtniki in podjetniki, ki vlado pozivajo, naj jih pri pripravi ukrepov ne spregleda.