Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Zaradi motenj na trgu pri oskrbi z naftnimi derivati, te so se pojavljale pretekli konec tedna, je tržni inšpektorat v ponedeljek in torek izvajal poostrene nadzore na bencinskih servisih. Opravili so 188 pregledov, ob katerih so inšpektorji preverjali predvsem, ali je bilo gorivo v času nadzora na zalogi in kakšni so bili razlogi za pomanjkanje.

V povprečju prodali 3000 litrov dnevno, v nedeljo 30.000 litrov

Kot so ugotovili, je do pomanjkanja goriva prihajalo predvsem v notranjosti države na manjših servisih, in ne toliko na avtocestah. Tržna inšpektorica je predstavila primera dveh manjših bencinskih servisov. Na eni od manjših črpalk, kjer je povprečna prodaja znašala 7000 litrov na dan, so v nedeljo prodali kar 23.000 litrov dizla. Dobava goriva je na tem servisu običajno potekala na nekaj dni, v nedeljo pa je bila opravljena dvakrat. "Še bolj izstopajoč je drug bencinski servis, kjer je bila povprečna poraba dizla na dan 3000 litrov, v nedeljo pa je znašala 30.000 litrov," je povedala glavna tržna inšpektorica Andreja Brut.

Sorodna novica Dizel bodo lahko na avtocestnih servisih po istih cenah kot zunaj avtocest tankali vsi

Odstopanja v prodaji so bila v določenih primerih tako tudi od trikrat do desetkrat višja kot običajno. Tržni inšpektorat je zaprosil distributerje tudi za podatke o prodanih in dobavljenih količinah ob zadnjih treh koncih tedna meseca junija in ugotovil, da je bila prodaja goriv pretekli konec tedna bistveno večja kot konec tedna pred tem, v povprečju pa je bila prodaja goriv višja za več kot 60 odstotkov. Kot so inšpektoratu pojasnili distributerji, so zaradi povečane prodaje angažirali dodatne prevoznike velikih cistern, vendar kljub temu niso zmogli slediti povpraševanju, kar pa tržni inšpektorat še preverja.

Tržni inšpektorat ni zaznal večjih nepravilnosti

Nadzor je v ponedeljek izvajalo 30 tržnih inšpektorjev in opravilo 121 pregledov, od tega 47 na avtocestah, v torek pa 27 tržnih inšpektorjev. Ti so v ponedeljek naključno preverjali stanje zalog na bencinskih servisih po vsej državi, pri torkovih pregledih pa so se osredotočili na prijave potrošnikov, v katerih so prijavitelji navajali, da servisi z gorivom razpolagajo, a ne omogočajo točenja.

Tržni inšpektorat večjih nepravilnosti sicer ni zaznal, z izjemo enega bencinskega servisa, ki ni upošteval uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki je ta dan začela veljati. Gre za ponudnika naftnih derivatov, ki ga je tržni inšpektorat v preteklosti že obravnaval zaradi istovrstne kršitve.

Zakaj je bilo mogoče točiti gorivo kljub opozorilom, da ga je zmanjkalo?

Kot so pojasnili, se je veliko prejetih prijav nanašalo na prekrite ali plombirane ročke za gorivo z obvestilom o pomanjkanju goriva, iz njih pa je bilo kljub temu mogoče točiti gorivo. Da so nekateri potrošniki samovoljno točili gorivo tudi iz teh mest, je bilo pri nadzoru ugotovljeno s pregledom računov. Prodajalci so pojasnili, da je gorivo v takšnih primerih še mogoče točiti zaradi varnostnega sistema črpalnih sistemov, zaradi česar morajo ohranjati minimalno predpisano raven goriv v rezervoarju.

Naročanje goriva za posamezne bencinske servise sicer samodejno poteka prek dispečerske službe, ko gorivo v rezervoarju pade pod določeno raven. Posledično prodajalci na bencinskih servisih ne vedo, kdaj jim bo novo gorivo dejansko dostavljeno in za to izvedo, ko je tovornjak napoten na njihov servis, so še pojasnili na tržnem inšpektoratu.

Po dveh dneh inšpekcijskega nadzora so ugotovili, da sedem bencinskih servisov oziroma trije odstotki vseh pregledanih bencinskih servisov v času nadzora ni obratovalo, 40 od pregledanih bencinskih servisov oziroma 21 odstotkov pa kljub obratovanju v času nadzora ni imelo na zalogi 95-oktanskega bencina in dizla.

Težave s pomanjkanjem goriva so še vedno v notranjosti države, zlasti na manjših bencinskih servisih, kjer je bilo večje povpraševanje potrošnikov, ki so polnili cisterne in večje posode, so še sporočili s tržnega inšpektorata.